Takhle Miloš Zeman promluvil z Lán. Použil výrazy čtvrté cenové, hodnotí komentátoři

5. listopad 2014
Hovory z Lán

Vulgární výrazy, které padly na Radiožurnálu v Hovorech z Lán, spustily vlnu kritiky. Objevily se však i vtipy nebo videa parodující prohlášení Miloše Zemana. Uškodil si prezident vulgárními výrazy, které použil v přímém přenosu?

Druhý den se k výrazům Miloše Zemana vyjádřil v Hostu Radiožurnálu komentátor Jindřich Šídlo. „Je to reakce na agresivní kritiku, kterou byl Miloš Zeman počastován po návratu z Číny soukromým tryskáčem a po ceremoniálu 28. října,“ myslí si.

Čtěte také

Komentátor Petr Nováček se domnívá, že Miloši Zemanovi šlo hlavně o to, aby novináře a kritiky uvedl na scestí. „Miloš Zeman je propírán v souvislosti s návštěvou Číny a také byly kritické ohlasy na ceremoniál 28. října,“ vysvětluje. A když se politikovi stane taková věc, vrhne do veřejného prostoru granát. „Odpoutá tak od dosavadní diskuze,“ tvrdí.

„Pevně doufám, že se pan prezident stane negativním vzorem,“ řekl Karel Oliva, ředitel Ústavu pro jazyk český, v Hlavních zprávách. Prezidentovy výrazy považuje za nevhodné a nemyslí si, že patří do veřejných projevů. Jsou však i situace, kdy hlava státu může vulgarismy použít.

„Až pan prezident půjde do hospody čtvrté cenové skupiny a bude tam v soukromé společnosti hodnotit například činnost vlády, může mluvit i takto,“ uznává Karel Oliva. Odůvodnění s odkazem na odpůrce nepovažuje za dostatečné.

autor: šše
Spustit audio