Ostravský hotel, kde neubytovávali ruské turisty, s pokutou od ČOI nesouhlasí

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila rekordní pokutu. Jeden z ostravských hotelů má zaplatit 50 tisíc korun za diskriminaci některých hostů. Vedení totiž kvůli situaci na Krymu odmítalo ubytovat občany Ruské federace. Po zásahu úřadů sice omezení zmírnilo, i tak ale museli lidé vyplňovat prohlášení, ve kterém odmítli vojenský zásah na Ukrajině. Hotel už se proti pokutě odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Je to zrušené, dalo se to dolů a je, jak se říká, ticho po pěšině,“ potvrzuje recepční Iva Gáboríková.

Ruským hostům už teď prohlášení k podpisu nerozdává. Upozorňuje ale, že kromě nechápavých pohledů si občas vysloužila i pochvalu:

„Měli jsme řadu hostů, kteří říkali, že ten krok kvitují a že s tím souhlasí. Samozřejmě se vždy najdou nějací lidé, kteří s tím nesouhlasí, jak se říká – sto lidí, sto chutí. Ale u nás na recepci byly pozitivní ohlasy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostravský hotel má zaplatit padesátitisícovou pokutu. Kvůli krizi na Krymu totiž odmítl ubytovávat ruské hosty

Zaměstnanci se prý s opatřením ztotožnili a nebáli se, že odradí hosty. Samotní ruští návštěvníci podle Gáboríkové většinou nijak nereagovali. Dodává, že hotel to finančně nepoškodilo.

Situace na Krymu rozdělila veřejnost na dva tábory. Zatímco někteří obyvatelé Ostravy rozhodnutí hotelu schvalovali, jiní byli proti.

„To si obchodník nesmí dovolit, něco takového. To je, jako když já jsem jezdíval do Vídně, protože jsem tam měl známé, tak kdybych tam přišel a řekli – jste z komunistického bloku, tak vás neubytujeme,“ odsoudil diskriminaci hotelových hostů pan Milan.

Největší pokutu dostal v létě od ČOI hotel, který kvůli Krymu odmítl ruské turisty

Číst článek

Vedení ostravského hotelu se chce proti pokutě bránit u soudu. Provozovatel Tomáš Krčmář si za rozhodnutím vyjádřit svůj názor stojí a klidně by vše znovu zopakoval.

„Na pokutu jsme reagovali nějakým odvoláním. Mají to právníci. Věřím na 99 procent, i když jsme v Česku, že to musíme vyhrát. My jsme nic špatného neudělali, my jsme na špatné chtěli upozornit. Uvidíme, necháme to na soudech,“ řekl Krčmář.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme