Rada pro vysílání potrestala slovenskou televizi za zpravodajství o Ukrajině

Rada pro vysílání udělila slovenské televizi sankci za zpravodajství o dění na Ukrajině. Členům rady se nezdálo dost objektivní a nestranné. Slovenská televize ale tvrdí, že objektivní je. Informování o Ukrajině je na Slovensku citlivým tématem. Slovenská televize je součástí Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), která vznikla sloučením Slovenského rozhlasu a Slovenské televize v lednu 2011.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Krymu stále zůstává 20 000 ukrajinských vojáků

Na Krymu stále zůstává 20 000 ukrajinských vojáků | Zdroj: Reuters

Rada pro vysílání uložila slovenské televizi sankci neboli upozornění na porušení zákona, a to kvůli údajnému nedodržení objektivnosti a nestrannosti zpravodajského materiálu.

Mělo k tomu dojít v hlavní zpravodajské relaci letos 1. března, konkrétně šlo o hned několik reportáží a živých vstupů popisujících situaci na Krymu, který v tu chvíli obsazovali ruští vojáci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sankci pro Slovenskou televizi kvůli údajně neobjektivnímu zpravodajství o dění na Ukrajině informuje zahraniční zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Podle rady dostali v materiálu více prostoru zástupci Evropské unie a Spojených států a chybělo vyjádření druhé strany, tedy Ruska. Radě vadilo hlavně to, že Rusko bylo obviněno z vojenské intervence a nedostalo možnost se k tomu vyjádřit.

O přítomnosti ruských vojáků na Krymu tehdy v onom údajně problémovém zpravodajském souhrnu slovenskou televizi informoval také zpravodaj České televize Miroslav Karas.

Šéfredaktor zpravodajství RTVS Lukáš Diko nechce rozhodnutí Rady pro vysílání komentovat, protože čeká na oficiální zdůvodnění. Zatím zná jen text tiskové zprávy, tvrdí ale, že zpravodajství o Ukrajině je citlivé a je na Slovensku pod drobnohledem.

Slovenská televize však podle něj vysílá objektivně, a pokud někdo kritizuje fakt, že tehdy 1. března nebyla ve zprávách reakce Moskvy, argumentuje tím, že první oficiální postoj Kremlu zazněl až o tři dny později.

Téma Ukrajina rozděluje slovenskou společnost v pohledu na počínání Ruska a na nelegální anexi Krymského poloostrova. Je to dané i tím, že slovenská vláda má vůči Rusku vstřícnější prostor než zbytek Evropské unie. Je například zásadně proti sankcím stejně jako většina slovenské společnosti.

Petr Vavrouška, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme