Památkářům se nelíbí zimní předzahrádky v Olomouci, radnice i lidé to chtějí změnit

Olomouc ani tuto zimu nebude malou Vídní. Horkou kávu nebo voňavý punč pod širým nebem si zatím mohou Olomoučané dát jen na stojáka. Posezení přímo na ulici a vyhřívací lampy totiž podle památkářů nepovoluje regulační plán města. Tak trochu na truc přeci jen jedna předzahrádka s posezením v centru Olomouce funguje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předzahrádka

Předzahrádka | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

„Je to výborné. Zima nám vůbec není, sluníčko svítí, je to bezvadné,“ říká nadmíru spokojená Věra Kociánová.

Sedí u stolečku, popíjí kávu a vyhřívá se na sluníčku. Je to ale široko daleko jediná předzahrádka. Tak trochu natruc ji loni a znovu i letos zřídil majitel kavárny Radim Petr: „Chci bojovat pořád dál za to, aby před restauracemi a kavárnami posezení bylo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech se zimními předzahrádkami v centru Olomouce natáčela redaktorka Blanka Mazalová

Sezóna předzahrádek skončila posledním říjnem. Je to škoda, říkají Olomoučané, a tak radní chtěli letos vyjednat změnu.

Památkáři ale souhlasí jen se stoly, u kterých by zákazníci postávali. To ale považuje radnice i Radim Petr za nedostatečné a pro zákazníky nepohodlné. Proto má na stolcích také petiční archy za zřízení zimních zahrádek:

„Mám petiční listy venku a s magistrátem bojuji pořád stále dál. Sám nevím, nikdy mi nepřišlo vyjádření, že to zamítá. Říkají, že na to není vyhláška. Myslím si, že je to otázka měsíce, aby vyhláška byla na stole. Když to může být v letních měsících, tak stejná vyhláška může být v zimních měsících. Je to jen proto, že chce člověk něco udělat pro město,“ vysvětluje Petr.

Svůj podpis pod petici přidala i paní Věra: „Podepsali jsme se, jsme rádi, že to tady je. Že si tu můžeme sednout.“

To co stojí proti zimním zahrádkám, ale není chybějící vyhláška, nýbrž regulační plán městské památkové rezervace. Tento dokument umožňuje jejich provoz jen od začátku dubna do konce října a operuje také s pojmem městský mobiliář.

Předzahrádka | Foto: Blanka Mazalová

Židle nebo vyhřívací lampy přímo na dlažbě před provozovnami se ale památkářům nelíbí. S kompromisem ale nesouhlasí ani kavárníci, ani radnice. Pokud zimní zahrádky, tak stejné jako ve většině evropských měst.

A tak to vypadá spíš na změnu regulačního plánu, což je ale podle mluvčí radnice Radky Štědré běh na dlouhou trať:

„Kompromis současné vedení města nepovažuje za dobré, ale i novému vedení chce navrhnout, aby usilovalo o styl předzahrádek i v průběhu zimy, třeba i s venkovním posezením. Možná budou muset jít cestou změny regulačního plánu. Nicméně je možné, že to je poměrně dlouhodobý proces, protože regulační plán městské památkové rezervace je závazný dokument, který má podobný charakter jako třeba územní plán. A je jasné, že změna územního plánu trvá i roky.“

Štafetu se zimními zahrádkami v Olomouci tak dostane do rukou nové vedení města, které začne fungovat od příštího týdne.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme