Nejmocnějším člověkem světa zůstává podle časopisu Forbes Putin

Ruský prezident Vladimir Putin je podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes nejmocnější osobností světa. Jeho americký protějšek Barack Obama je druhý. Třetí příčku obsadil čínský prezident Si Ťin-pching.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Foto: Bohan Shen, CC BY-NC-ND 2.0

Americký časopis označil šéfa Kremlu za nejmocnějšího člověka planety druhý rok po sobě.

Podle redakce Forbesu si první příčku zaslouží spíš "všemocný vládce rezivějící, ale stále výbojné mocnosti, než prezident nejsilnějšího státu planety, který má svázané ruce".

Na prvních pěti příčkách se oproti loňsku neodehrály žádné změny. Papež František je tak nadále čtvrtý a německá kancléřka Angela Merkelová, která je zároveň nejmocnější ženou, první pětici uzavírá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimir Putin je podle Forbesu nejmocnějším člověkem světa. Žebříček komentoval Martin Riegl z Institutu politologických studií UK

Jedním z nováčků ve skupině nejmocnějších lidí je samozvaný chalífa takzvaného Islámského státu abú Bakr Bagdádí, který se umístil na 54. příčce.

Jako marketingovou záležitost hodnotí žebříček amerického časopisu Martin Riegl z Institutu politologických studií Univerzity Karlovy.

„Z hlediska Forbesu je v současné době mnohem zajímavější umístit na první příčku prezidenta Putina než Baracka Obamu, který je opravdu na nějaké sestupné tendenci,“ poznamenal Riegl s tím, že Rusko je po anexi Krymu jediným státem, který v současné době teritoriálně roste. Nicméně Barack Obama stále zůstává prezidentem jediné supervelmoci.

„Pakliže bychom srovnali HDP Ruska a Spojených států, tak Rusko je na nějaké osmině. Ekonomicky je výrazně slabší, vojensky je nesrovnatelně slabší, Spojené státy jsou vůdčí silou NATO, Rusko nemá nějakou regionální protiváhu – bezpochyby USA jsou pořád nejsilnějším státem a prezident Obama je v čele nejsilnějšího státu,“ poznamenal Martin Riegl k aktuálnímu žebříčku Forbesu.

ČTK, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme