Na britský a americký trh přichází biografie Václava Havla od Michaela Žantovského

Havel: A Life. Tak se v anglickém originále jmenuje rozsáhlý životopis prvního českého prezidenta, který napsal Havlův dlouholetý přítel a dnešní velvyslanec České republiky ve Spojeném království Michael Žantovský. Právě v Británii a ve Spojených státech má dnes nová havlovská biografie svůj oficiální křest. Londýn už hostil i první debatu o dlouho očekávané knize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel

Václav Havel | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Píšete knihu o symbolu, o legendě, o blízkém příteli. Jak si při takové kombinaci zachovat kritický odstup a neuvíznout v pasti přílišného obdivu k dané osobě? Michael Žantovský si není úplně jistý, že se mu to podařilo. Minimálně jednu „pojistku" ale prý měl.

„Já jsem strávil prvních osm let profesionální kariéry jako klinický psycholog v blázinci a tam se člověk mezi jiným naučí klinickému přístupu, což je jakýsi divácký odstup od pacienta a jeho příběhu. Tím si vytváříte schopnost dívat se na celý příběh nezaujatě,“ uvádí trojnásobný velvyslanec, ale hlavně tiskový mluvčí a poradce Václava Havla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Debatu o biografii Václava Havla zaznamenal v Londýně zpravodaj Jiří Hošek

Michael Žantovský napsal knížku napřed v angličtině pro britský a americký trh. Podle něj to bylo spíš osvobozující než svazující.

„Pro sebe jsem si vnitřně zvolil metaforu své ženy, která je fotografka, a říkal jsem si, že tohle potřebuje delší sklo. A jeden ze způsobů bylo psát to v cizím jazyce, pro lidi, kteří toho o Havlovo třeba tolik nevědí.“

„Co se týče událostí, které kniha popisuje, tak je líčí ještě lépe, než si je já sám pamatuju a to mám dost dobrou paměť. Najdete v ní fantastickou směsici anekdot a analýz. Knížka se velmi citlivě dotýká některých velmi delikátních a kontroverzních věcí. Je skvěle přesná a plná odhalení. Neumím ji ani podpořit tak silně, jak by si zasloužila," uvedl na debatě s autorem Edward Lucas z časopisu The Economist, jeden z nejuznávanějších novinářů, který se dlouhodobě věnuje středoevropskému prostoru.

Michael Žantovský je přesvědčený o tom, že by si Václav Havel nepřál, aby cokoli zatajoval, přikrašloval nebo ohýbal. V tomto duchu se také jeden ze zakládajících členů Občanského fóra a pozdější politik snažil knížku pojmout.

Michael Žantovský | Foto: Petr Novák, Wikipedia licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported

„On se choval úplně stejně, ať byl disident, prezident, dramatik, filozof nebo vězeň. Bylo velmi obtížné rozlišit mezi tím, jak se chová v různých situacích. Proto jsem se také snažil pojmout knížku šířeji než jen jako knihu o disidentovi, který se stal prezidentem. To pro mě nebyl celý Havel.“

Podle Michaela Žantovského žijeme v době, kdy osobnost Václava Havla ve středoevropské politice chybí zřejmě víc než kdykoli předtím. Netýká se to podle autora Havlova životopisu jen dění na Ukrajině, ale také krize evropského projektu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme