Architekt Matúš Vallo: Většina se musí s Romy alespoň méně nenávidět

6. listopad 2014

Matúš Vallo je architekt a baskytarista kapely Para, který vystudoval v Bratislavě na Slovenské technické univerzitě, na studijním pobytu byl v Itálii a pracoval v Anglii jako stážista pod Davidem Adjayem. Před pěti lety jste ho mohli slyšet v našem Bourání, kde mluvil také o tom, že se chce pokusit získat Fulbrightovo stipendium, což se mu podařilo, a vyrazil na Columbia University v New Yorku studovat fenomén „architectural activism“.

„Inkluze Romů je jedna z největších výzev a témat Slovenska. Je tam 800 segregovaných romských osad, lidé tam žijí jako v pravěku. Existuje obrovská nevole politiků a lidí s tím něco dělat, která je živena i médii. Každému, kdo to začne řešit, poklesnou preference. Jako architekti jsme se k tomuto dostali přes naši práci s veřejným prostorem,“ nastiňuje průnik architektury a sociálního aktivismu Matúš.

Matúš není architekt, který by jen rýsoval podle přání klientů nebo developerů, aktivně se podílí na tvorbě veřejného prostoru, je spoluautorem i u nás převzatého konceptu Městských zásahů a věnuje se také sociální inkluzi Romů na Slovensku. 6. listopadu ho můžete vidět a slyšet v klubu Papírna v Plzni v rámci OPEN UP! Creative Placemaking Festivalu. Přehrajte si celý rozhovor.

autor: Petr Bouška
Spustit audio