Na severovýchodě ČR byla velmi teplá noc. Meteorologové naměřili skoro 16 stupňů

Na některých místech v České republice v noci na dnešek padly teplotní rekordy. Mimořádně teplá noc byla zejména na Moravě a ve Slezsku. Nejvíc stupňů – 15,9 stupně Celsia – naměřili meteorologové v Ropici na Frýdecko-Místecku a v Mošnově na Novojičínsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počasí - mraky

Počasí - mraky | Foto: Fotobanka stock.xchng

V Ropici teploty překonaly rekord z roku 2008, a to výrazně.

„V tom roce 2008 byla minimální teplota necelých deset stupňů, 9,9 stupně,“ uvedl Roman Volný z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vysokých teplotách na severovýchodě ČR mluvil Roman Volný z ČMHÚ

V Mošnově se jedná ještě o výraznější posun. Dosavadní rekord z roku 1962 byl 9,1 stupně.

„Ty rekordy byly překonány téměř na všech stanicích, na kterých v Moravskoslezském a Olomouckém kraji nebo na severu a východě Moravy měříme, výjimkou jsou pouze stanice na Lysé hoře a na Šeráku, kde ty rekordy o nějaké desetinky stupně překonány nebyly,“ poznamenal Volný.

Podle něj při teplotních rekordech sehrálo roli větrné počasí.

„Fouká-li tady na severovýchodě od jihu, tak tady většinu dochází k podobným situacím, kdy jak minimální teploty, tak i maximální teploty v průběhu dne a ještě k tomu za slunečního počasí se pohybují na to, že je listopad, možná nezvykle vysoko,“ řekl Volný.

I když nějaký razantní nástup zimy v nejbližších dnech nečeká, období tak vysokých teplot podle něj pravděpodobně nepotrvá dlouho.

„Poněvadž se nám tady přidává oblačnost a pravděpodobně se v těch následujících dnech objeví i nějaké srážky,“ dodal Volný.

Český rozhlas, Pavla Firbacherová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme