Závadný software napadá přístroje Apple. Šíří se hlavně v Číně

Bezpečnostní analytici odhalili dosud největší útok na přístroje Apple. Virus se šíří hlavně v Číně. Zatím není úplně jasné, co je cílem útoku, pachatelé totiž škodlivý software průběžně vyvíjejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mobilní telefon Apple iPhone

mobilní telefon Apple iPhone | Foto: Tomáš Adamec

Původ viru je ve více než čtyřech stech aplikacích, které si mohou uživatelé stáhnout z neoficiálních serverů.

V takto infikovaných počítačích pak virus „číhá“, až se k němu připojí telefon, do kterého se umí sám přenést. Proto se také viru říká WireLurker (wire = drát, lurk = číhat).

Infikovaným přístrojům v tuto chvíli hrozí především krádež soukromých dat, ať už hesel, adresářů nebo konkrétních zpráv. Do budoucna však nemusí zůstat jen u toho.

Virus si sám pravidelně stahuje aktualizace, a je tedy možné, že pachatelé, kteří software stále aktivně vyvíjejí, plánují ještě něco mnohem většího a jen si zatím připravují podhoubí pro budoucí aktivity.

Čínský původ?

Aby člověk do svého přístroje virus nepřenesl, je v první řadě důležité, aby nestahoval neautorizované aplikace. Toto základní pravidlo porušilo v tomto konkrétním případě už více než 350 tisíc lidí.

I tak však nemá uživatel nic jisté. Virus se totiž šíří podobně jako pohlavní choroby – majitel počítače nebo tabletu nikdy spolehlivě neví, kdo byl k počítači, k němuž svůj přístroj připojuje, připojený před ním.

Virus se šíří z Číny a zatím je aktivní především tam. Předpokládá se proto, že i autoři sídlí v Číně.

Teoreticky za ním může stát tamní vláda, která si chce otestovat nové formy útoku, než je využije v kyberválce, ale stejně dobře může jít i o jakoukoli soukromou zločineckou organizaci. Důkazy, které by ukázaly na konkrétního pachatele, zatím chybějí.

Ondřej Bouda, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme