Trenér fotbalistů Bordeaux Sagnol se zpovídá z rasistického prohlášení

U fotbalistů nás obvykle zajímá hlavně to, jak hrají. Willy Sagnol, trenér fotbalistů Girondins Bordeaux, si položil otázku, jak jsou na tom s inteligencí. A protože ji vztáhl konkrétně a výhradně na hráče afrického původu, jeho slova nezůstala bez reakce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Bordeaux Nicolas Pallois a Maxime Poundje v souboji s útočníkem Lucasem z PSG

Fotbalisté Bordeaux Nicolas Pallois a Maxime Poundje v souboji s útočníkem Lucasem z PSG | Zdroj: Reuters

Ozvala se řada organizací pro lidská práva, a vládnoucí Socialistická strana dokonce požaduje na Francouzské fotbalové federaci exemplární potrestání.

Celá aféra samozřejmě přesahuje hranice fotbalu a sportu obecně, ale jak přesně zněl výrok trenéra Bordeaux?

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér fotbalistů Bordeaux Sagnol se zpovídá z rasistického prohlášení

„Willy Sagnol prohlásil, že na jednu stranu jsou při tvoření týmu k dispozici hráči afrického původu, kteří jsou velice levní, které lze formovat od mládí a kteří tvoří nedílnou součást týmu. Ale k tomu je potřeba zároveň fotbalisty disciplinované a hlavně inteligentní,“ vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd.

Toto spojení vyvolalo velkou polemiku, protože řada organizací poukázala na to, že pokud je to takto formulováno, tak z toho vyplývá, že afričtí hráči jsou prostě hloupí, nejsou inteligentní, a že se jedná o rasistické prohlášení.

Trenérova slova samozřejmě hodně rozhněvala hráče, které má Sagnol v Bordeaux, přímo jeho svěřence. Chtěli po něm vysvětlení, to jim trenér podal a tím považují v klubu celou událost za uzavřenou.

Ale řada politiků afrického původu, jako například Pape Diouf, bývalý šéf Olympique Marseille, požaduje, aby byl Sagnol potrestán, protože jeho vyjádření je vysloveně rasistické a dává vyloženě špatný příklad společnosti.

Na druhé straně se objevují hlasy, které tvrdí, že šlo o špatnou formulaci, a nešlo tak o projev rasismu. Uvidíme, jestli nakonec bude Sagnol, který už se za svá slova omluvil, potrestán.

Jan Šmíd, Lucie Výborná, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme