Moskva je připravena předat Japonsku dva Kurilské ostrovy

Rusko nečekaně oznámilo, že je připravené vrátit Japonsku dva Kurilské ostrovy. Jižní část Kurilského souostroví zabrala sovětská vojska na konci druhé světové války. V roce 1956 pak Sovětský svaz podepsal s Japonskem dohodu o navrácení čtyř ostrovů, doposud se ale tento slib nenaplnil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurilské ostrovy

Kurilské ostrovy | Foto: Franco Barbagallo

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Moskva chce vrátit Japonsku dva ze čtyř ostrovů jižní části Kuril, které Japonsko považuje za své severní teritorium. Rusko se vzdá ostrovů Šikotan a Habomaj, ale další dva, Kunašir a Iturup, si chce ponechat.

Japonské velvyslanectví v Moskvě zatím nechce iniciativu komentovat. Oficiální postoj Japonska byl ale doposud nekompromisní. Buď Rusko vrátí všechny čtyři zabrané ostrovy, nebo žádný. Proto se teď s napětím čeká na reakci Tokia. Kreml chce vrácením dvou ostrovů zlepšit vztahy s asijskou velmocí a hlavně nalákat japonské investory do Ruska.

Obyvatelům ostrova Sachalin sousedícího s Kurilami se nabídka ruské diplomacie nelíbí. Nesouhlasí s navrácením území a organizují protestní akce. Ruští experti soudí, že míč je teď sice na straně Japonců, ale vypořádání v otázce Kuril je teď jen stěží možné. Opozice dodává, že je nutné ruské veřejnosti hlavně vysvětlit, proč s takovým nápadem Kreml vůbec přišel.

Kurilské ostrovy jsou nejen významným strategický bodem, ale i bohatým nalezištěm surovin. Nachází se zde velká naleziště zlata, stříbra, titanu i železa. Celkovou hodnotu nerostných bohatství oceňují experti na více než 45 miliard dolarů. Ostrovy jsou také významnými mořskými a rybolovnými základnami.

Markéta Kaclová, Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme