Hrobníci čtyř zemí kopali v Trenčíně hroby na čas. Vyhráli domácí Slováci

Důkazem, že soutěžit se dá skoro ve všem, bylo i dnešní klání hrobníků zemí Visegrádské čtyřky. Ve slovenském Trenčíně změřily síly dvoučlenné týmy, které kopaly hroby na čas. Soutěž byla součástí konference o pohřebnictví a také veletrhu Slovak Funeral.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutěž v kopání hrobů - vítězní Slováci

Soutěž v kopání hrobů - vítězní Slováci | Foto: Pavel Sedláček

„Je to první soutěž takového druhu, takže trošku nervozita panuje. Nářadí máme vlastní,“ svěřoval se pět minut před startem český reprezentant Zdeněk Šimůnek.

To ještě netušil, že nářadí, které si s kolegou přivezl ze Sokolova, nesmí použít. Všichni totiž dostali stejné - jeden krumpáč, lopatu a rýč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hrobníci čtyř zemí soutěžili v Trenčíně v kopání hrobů na čas. Reportáž z netradičního klání natočil Pavel Sedláček

Každý tým měl svého rozhodčího. Tím hlavním byl ale Ladislav Stříž. To on soutěž vymyslel.

„Jde nám o to, abychom hrobníky trochu uctili a poukázali na to, že i oni jsou součástí pohřební služby a mají těžkou práci,“ vysvětlil.

Hrobníci kmitali neuvěřitelným tempem. Museli vykopat hrob dle slovenských norem, tedy dva metry dlouhý, 165 centimetrů hluboký a 80 centimetrů široký. Jen pro zajímavost, v Česku kopeme hroby o deset centimetrů delší, ale o 15 centimetrů mělčí.

Českou republiku reprezentovala dvojice ze Sokolova | Foto: Pavel Sedláček

Za hodinu a 21 minut vykopali hrob vítězní Slováci. Přitom Pavol Herák téměř celou dobu krvácel z prstu na ruce. „Byl tam kus drátu, tak jsem se o něj píchnul. Ale přišli jsme vyhrát,“ sděloval člen vítězného týmu.

Čechům nepřál los

Slováci v euforii, Češi trochu zklamaní. Skončili třetí, porazili jen Maďary. Za vítězem zaostali o 25 minut. Ale stanoviště číslo tři, které jim přisoudil los, se ukázalo jako nejkomplikovanější. Ze začátku nešlo do půdy ani zabořit rýč.

„Bylo to tam samá šotolina, samý kámen. V navážce jsme narazili na plech, roxor jsme tam měli a pár cihel,“ popsal nástrahy soutěže Zdeněk Šimůnek.

Soutěž nepostrádala černý humor. Od kapely AC/DC hrála známá písnička Highway to Hell, tedy Dálnice do pekla, a nad celou soutěží bděla smrtka s kosou.

Soutěž v kopání hrobů - poháry pro nejlepšíí | Foto: Pavel Sedláček

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme