Už téměř 40 let má Slavkov u Opavy stejného starostu. Teď uspěl znovu

Vladimír Chovanec je v čele obecního úřadu ve Slavkově u Opavy nepřetržitě už 38 let. Patří mezi nejdéle sloužící starosty v celé republice a jako nezávislý kandidát uspěl i v nedávných komunálních volbách. Ze své kanceláře se tak nemusí stěhovat ani v příštích čtyřech letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Chovanec přebírá na Pražském hradě ocenění pro nejlepšího starostu 2010-2014 Moravskoslezského kraje

Vladimír Chovanec přebírá na Pražském hradě ocenění pro nejlepšího starostu 2010-2014 Moravskoslezského kraje | Foto: Svaz měst a obcí ČR

Zabydlel se v ní roce 1976. „Za tu dobu jsem vystřídal tři nebo čtyři psací stoly. Moc jich nebylo. Naposledy tento, protože jsme vyhořeli, takže jsem zažil i požár obecního úřadu,“ vzpomíná staronový starosta.

Navzdory všem politickým nebo společenským změnám nikdy neztratil podporu obyvatel. Změna na radnici je pro místní představitelná jen velmi těžko. „Je dobrý,“ potvrzuje starší žena čekající na autobusové zastávce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednoho z nejdéle sloužících starostů v republice, Vladimíra Chovance ze Slavkova u Opavy, navštívil redaktor Martin Knitl

Za téměř 40 let se toho ve Slavkově udělalo hodně, pořád je ale co vymýšlet. „Baví mě tlačit vývoj kupředu,“ upozorňuje Vladimír Chovanec.

Klíčem k úspěchu je podle něj nemít velké řeči a nechat za sebe mluvit především práci. A také se vyhýbat aférám.

Starostí má ovšem starosta dost. „Momentálně těžce bojujeme s projektem na vybudování cyklostezky Slavkov-Opava, kde se neumíme dohodnout s některými majiteli pozemků,“ přibližuje Chovanec.

Za svůj největší úspěch považuje skutečnost, že si Slavkov udržel samostatnost, přestože leží jen tři kilometry od Opavy. Vladimír Chovanec je také držitelem několika titulů pro nejlepšího starostu.


Zvětšit mapu

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme