Nejvyšší žalobce kritizuje Válkové návrh zákona o státním zastupitelství

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman kritizuje novelu zákona o státním zastupitelství, kterou předložila koaličním partnerům ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO. Návrh počítá se zřízením speciálního odboru pro potírání korupce a finanční kriminality a zároveň se zachováním obou vrchních státních zastupitelství. Zeman je ale ve svém návrhu chtěl původně zrušit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce

Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Podle Zemana návrh zákona předložený ministryní neodpovídá programovému prohlášení vlády s požadavkem na posílení nezávislosti státního zastupitelství.

„Spíše se obávám, jestli současný návrh tak, jak je předložen, nejde zase směrem úplně opačným, a to sice že státní zastupitelství se dostane do područí ministerstva spravedlnosti. Mně to z toho návrhu bohužel plyne,“ upozornil Pavel Zeman ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Nelíbí se mu zejména to, že novela počítá s výrazným rozšířením informační povinnosti státního zastupitelství vůči ministerstvu spravedlnosti.

Nový útvar žalobců pro boj s korupcí by pak měl natolik širokou působnost, že by nebyl dostatečně specializovaný, zmínil nejvyšší státní zástupce svou další námitku. Vytvoření tohoto úřadu bez zrušení obou vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci by podle Zemana bylo nesystémové a komplikovalo by celou soustavu veřejné žaloby.

Věří ale, že návrh ještě projde úpravami. „Já prostor pro diskusi vidím, jsme na začátku legislativního procesu. Ještě nebyl puštěn ani do připomínek, to znamená, že skutečně stojíme na startu,“ poznamenal Zeman.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme