Francouzský prezident Hollande slíbil vytvořit tisíce pracovních míst

Francouzský prezident Francois Holland se snaží naklonit si voliče. Do konce funkčního období mu sice zbývá ještě dva a půl roku, podle průzkumů je ale mezi lidmi nepopulární. Podporuje ho jen asi 12 procent Francouzů. V televizním vystoupení si proto Holland pokusil Francouze naklonit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Vytvoříme patnáct tisíc nových míst v energetickém sektoru. Budou to pozice vhodné i pro lidi bez vysokoškolského diplomu,“ slíbil Francoise Hollande.

Pokud to nestihne do konce funkčního období, nedokáže se už prý postavit před Francouze jako hlava státu.

„Mým cílem je snížit nezaměstnanost. Když se mi to do konce volebního období nepodaří, nemyslete si, že předstoupím před Francouze a budu jim slibovat, že to dokážu v příštích pěti letech. Takhle to nefunguje, lidé by mi selhání neodpustili a byli by v právu,“ prohlásil.

Některá francouzská média debatu označila za klíčový moment pro Hollandovo přežití ve vysoké politice. Server France 24 i deník Le Monde zdůrazňují, že Hollande přiznal chyby v odhadu ekonomické situace země. Zmiňují také jeho projev. Podle France 24 prezident vystupoval ze začátku trochu nejistě, když ale došlo na nejcitlivější otázky, působil už sebejistě. Jak doplňují Financial Times, přijal kritiku a slíbil, že bude za zlepšení ekonomické situace v zemi bojovat až do konce svého mandátu. Snažil se ale také vyzdvihnout, co se jeho vládě podařilo - zdůraznil například úspěšné snížení deficitu státního rozpočtu. France 24 uzavírá, že ačkoliv Hollande často sklízí kritiku za odměřené a rezervované vystupování, tentokrát Francouzům ukázal i soucit, to když prohlásil, že nejhorším dnem ve funkci pro něj byl ten, kdy musel oznámit zprávu o vraždě francouzského občana islamistickými extremisty v Alžírsku.

Do konce mandátu zbývá Hollandovi dva a půl roku a jeho socialistické vládě se stále nedaří oživit pracovní trh. Počet nezaměstnaných ve Francii dosahuje rekordních hodnot. Práci nemá téměř 3,5 milionu osob.

I kvůli tomu je Hollande velmi nepopulární. V nejnovějším průzkumu veřejného mínění mu vyjádřilo podporu jen 12 procent lidí.

Francouzský prezident přiznal, že stav francouzské ekonomiky špatně odhadl. Předpokládal, že poroste a společně s tím začne klesat nezaměstnanost už koncem roku 2013. To se ale nestalo a počet lidí bez práce naopak dál rostl. Holland se teď zavázal, že reformy provede, ať už se jejich výsledek projeví ještě během jeho funkčního období, nebo až později.

„V příštích dvou a půl letech budu reformovat svou zemi, udělám ji silnější. Bez ohledu na to, jaká rozhodnutí budu muset udělat a bez ohledu na to, jak mě budou posuzovat Francouzi,“ uvedl.

Francois Holland také slíbil, že v roce 2015 nikomu neporostou daně. Prezident také podporuje francouzskou kandidaturu na letní olympijské hry v roce 2024 a také na Světovou výstavu o rok později. Obě akce považuje za velmi důležité, protože by do Paříže přivedly miliony návštěvníků.

Tea Turková, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme