Spor státu a firmy Diag Human se znovu vrací do soudní síně

Stát začíná vymáhat peníze za právní služby, které vynaložil na spor s firmou Diag Human. Se společností se už 19 let soudí o miliardy za údajně zmařený obchod s krevní plazmou. Celkem chce zpět ministerstvo zdravotnictví získat 30 milionů korun. Část peněz už podle vedení resortu soud státu přiklepl. O zbytku rozhodnou další řízení. Jedno z nich se v nejbližší době rozeběhne v Lichtenštejnsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diag Human - ilustrační obrázek

Diag Human - ilustrační obrázek | Foto: Emanuel Macoun

Je to jeden z nejdelších sporů, který Česká republika vedla. Za právníky a experty stát vynaložil desítky milionů korun. A teď je chce vymoci zpátky, říká náměstek ministra zdravotnictví David Kotris:

Přehrát

00:00 / 00:00

Stát začíná vymáhat peníze za právní služby, které vynaložil na spor s firmou Diag Human. O tématu natáčela Petra Benešová

„Začali jsme vymáhat v Lichtenštejnsku, kde se ještě tendrovala advokátní kancelář, čímž došlo k určitému zpomalení celého procesu. Kolegové z lichtenštejnské advokátní kanceláře už ale mají všechny podklady a každým dnem již začnou vymáhat.“

Část peněz už se podařilo úřadu získat, když se obrátil na zahraniční soudy.

„Samozřejmě Česká republika je v komfortnější situaci, protože devět milionů už máme přiznaných rozhodnutím obchodního soudu v Londýně. A to aniž by to druhá strana mohla jakkoli rozporovat. Nyní se kolegové snaží vymáhat zbylou částku 30 milionů, jak spočítali naše náklady na advokátní služby tuzemských advokátních kanceláří, i britských advokátních kanceláří. Včetně všech expertů,“ pokračuje Kotris.

Právě služby ve Velké Británii byly podle náměstka Davida Kotrise vůbec nejdražší. Šance na úspěch a vymožení desítek milionů korun za právní služby je podle něj velká. Právníci ministerstva zdravotnictví už před čtyřmi měsíci ujistili, že Česká republika definitivně spor s Diag Human vyhrála. Nebude tak prý muset platit miliardy korun.

„Rozhodčí tribunál označil veškeré právní úkony po roce 2002, včetně toho údajného požadavku Diag Human ve výši deset miliard, za neplatné. Pro Českou republiku to znamená, že už firmě Diag Human nic platit nebude,“ okomentoval tehdy ministr Svatopluk Němeček z ČSSD.

Stát původně arbitráž v roce 2008 prohrál. Jen na náhradě škody měl tehdy zaplatit firmě osm miliard korun. Kvůli úrokům se celková částka vyšplhala až na 11 miliard. Vláda se ale odvolala. O přezkumu nálezu rozhodoval tříčlenný senát. A letos v červenci řekl, že Česko nic platit nemusí.

Kauza Diag Human
Celý spor odstartoval v roce 1991, kdy ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy a předběžně vybralo nabídku dánské firmy. Ta ale pak ve výběrovém řízení neuspěla. Tehdejší ministr Martin Bojar jí napsal, že je to kvůli spojení s nedůvěryhodným českým partnerem. Tím byl právě dnešní Diag Human. Firma se od té doby pře s Českou republikou o miliardy. Už v roce 2002 rozhodci potvrdili, že Česko má firmě poslat na účet přes 300 milionů za poškození dobrého jména, což vláda tehdy udělala.

Stát závěr arbitrů vyhodnotil jako definitivní konec sporu, zástupci firmy vidí přezkum jinak.

„Tím, že se zastaví řízení, to je procesní rozhodnutí, které neznamená, že by v něm vydané rozhodnutí nějak odešlo, zrušilo se. To se dá zrušit v případech, které zákon předpokládá. A ty v tomto případě nenastaly,“ vysvětlil před nedávnem advokát firmy Jan Kalvoda.

Podle firmy tak rozhodčí řízení skončilo v přezkumné fázi, aniž zamítlo žalobu Diag Human nebo změnilo nález z roku 2008. Ten nepřestal právně existovat jen proto, že s ním neúspěšná strana sporu nesouhlasila, uvedla před čtyřmi měsíci firma v tiskové zprávě.

Jak zareaguje na aktuální snahu státu vymoci si zpět miliony za právní služby, není zatím jasné. Advokát Kalvoda na dotazy nereagoval. Jan Urban, který společnost ve sporu mediálně zastupuje, přislíbil dodat vyjádření během dnešního dne.

Firma už dříve avizovala, že se chce dál obracet na soudy v zahraničí. S tím začala v roce 2011. Tehdy zahájila řízení v USA, Lucembursku, Británii, Rakousku, Švýcarsku a Francii. V posledních čtyřech ale neuspěla.

Petra Benešová, Vladimír Křivka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme