Slapská přehrada slaví 60 let. Ještě před napuštěním zachránila Prahu před povodněmi

Slapská přehrada slaví 60 let od svého vzniku. Šestá nejobjemnější přehrada v České republice se slavnostně otevřela 7. listopadu 1954. Vodohospodáři ji vybudovali na řece Vltavě, v úzké soutěsce na konci Svatojánských proudů. Původně vznikla kvůli výrobě elektrické energie. Lidé si přehradu oblíbili ale spíš kvůli rekreaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráz Slapské přehrady

Hráz Slapské přehrady | Foto: Martin Janoška

První návrhy na vybudování přehrady v blízkosti Slap ležely na stole už v době první republiky, práce ale začaly až v červenci 1949. Stavbě předcházela velká diskuze o umístění hráze, připomíná Jaroslav Beneš z Povodí Vltavy:

„Původně měly být Slapy vysoké pouze 30 metrů. Měly stát poněkud dále od vodního díla Štěchovice. Vodní dílo Štěchovice limituje umístění přehrady. Ale nakonec bylo rozhodnuto je postavit v tom nejužším místě. Tam, kde kdysi byly Svatojánské proudy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Slapy, šestá nejobjemnější přehrada v České republice, se slavnostně otevřela 7. listopadu 1954. O tématu natáčela Lucie Husárová

Samotné napouštění pak začalo v dubnu 1954. A v létě tohoto roku údajně zachránily Slapy Prahu před povodní, když skoro prázdná přehrada zachytila valící se vodu. Díky tomu trvalo napouštění přehrady v podstatě jen pár dní.

„Jako rozestavěná tato přehrada zachytila poměrně velkou povodeň v roce 1954. V té době byla téměř prázdná. Od té doby se tradovalo, že Vltavská kaskáda dokáže ochránit Prahu před jakoukoliv velkou vodou, což samozřejmě není pravda,“ dodává Jaroslav Beneš.

Slapy jsou v pořadí třetím vybudovaným stupněm Vltavské kaskády a lidé využívají nádrž také k rekreaci. Přehrada je blízko Prahy a také má čistší a teplejší vodu, než například nedaleký Orlík.

Historický dokument o průběhu spuštění vodního díla Slapy do provozu | Foto: Povodí Vltavy, s.p.

Každoročně jsou na přehradě závody Slapský pohár v jachtingu a říká se, že kdo umí na Slapech, umí všude. Na zimu ale musí lodě z vody pryč.

„Podle plavebního řádu nesmí plavidla před začátkem zimní sezóny na této nádrži být. Jsou totiž možné větší hydrologické výkyvy, například průtoky,“ vysvětluje Michaela Pohůnkova z Povodí Vltavy.

Slapská přehradní nádrž je dlouhá 44 kilometrů. Součástí vodního díla je samozřejmě elektrárna, která ve své době neměla v republice obdoby.

Slapská přehrada | Foto: ČTK

Šedesát let Slap, podívejte se na unikátní letecké snímky ze stavby

Číst článek

Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme