Nizozemští experti připravují převoz trosek sestřeleného boeingu z Ukrajiny

Nizozemští experti plánují odvézt trosky havarovaného malajsijského letadla z Ukrajiny. Převoz však komplikuje bezpečnostní situace na místě, je například potřeba odminovat okolí vraku. Odvoz vlakem do Charkova by měl začít někdy v příštích dnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Po analýze černých skříněk a ohledání trosek přímo na místě dospěli vyšetřovatelé k předběžnému závěru, že s letadlem bylo vše v pořádku až do chvíle, kdy ho ve vzduchu zasáhlo mnoho letících objektů.

Formální zdůvodnění lze do běžné řeči přeložit tak, že letadlo zřejmě někdo sestřelil. To však nevypovídá nic o tom kdo a jak.

Experti chtějí zrekonstruovat alespoň část trupu a doufají, že se jim díky tomu podaří přesněji určit příčinu červencového neštěstí.

V tuto chvíli existují dvě konfliktní teorie. Satelitní snímky a radarové záznamy, na něž se odvolává Kyjev, ukazují na to, že letadlo sestřelila raketa země-vzduch vypálená separatisty. Moskva a separatisté proti tomu kladou svou teorii, že letadlo sestřelila ukrajinská stíhačka kulometem. Rekonstrukce trupu by mohla ukázat na správnou verzi.

Malajsijský letoun s 298 lidmi, který mířil z Amsterdamu do Kuala Lumpur, se zřítil 17. července. Spadl na území ovládaném separatisty východně od Doněcku.
Na odvozu zbytků letadla by měli nizozemští experti a doněčtí rebelové pracovat společně. Separatisté zajistí dopravu po ukrajinském území, naložení trosek obstarají Nizozemci. Jako prostředníci mají fungovat členové mise OBSE. Ti budou také zodpovídat za transport úlomků letadla do Nizozemska.

Projektily z dálky třeba z kulometu zanechají jinou stopu než šrapnel z blízkého výbuchu rakety. Je tedy možné určit jak daleko „zdroj“ byl či jak se pohyboval vůči letadlu. Z trosek povalujících se na zemi se však obrázek skládá jen těžko.

Za normálních podmínek by nebylo určení viníka neštěstí tak složité. Stačilo by najít projektily, které letadlo zasáhly – mohly by být uvízlé například v trupu letounu.

Střely by na sobě měly mít nějaké identifikační prvky, díky kterým by mělo být možné určit typ munice, ale i třeba i to, z kterého skladu pochází a podobně.

V tomto případě je však přístup vyšetřovatelů na místo silně omezený. Na začátku trvalo několik dní, než se mezinárodní tým k vraku dostal a i nadále pak bylo území pod kontrolou separatistů.

Ondřej Bouda, Marie Machytková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme