Nové vedení Litvínova chce zachovat limity těžby uhlí, nevylučuje referendum

Litvínov na Mostecku má nové vedení tamní radnice. Koalici postavilo vítězné hnutí ANO spolu se Starosty a nezávislými (STAN) a komunisty. Vedle zlepšení finanční kondice města a zvýšení bezpečnosti se chtějí koaliční partneři zasadit i o zachování limitů těžby hnědého uhlí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rypadlo u Litvínova

Rypadlo u Litvínova | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Na případném zrušení limitů těžby uhlí závisí také budoucnost sousedního Horního Jiřetína a Černic. Starostka Litvínova Kamila Bláhová z hnutí ANO, kterou zvolilo ustavující městské zastupitelstvo, chce proto spolupracovat i s hornojiřetínským starostou.

„Samozřejmě budeme komunikovat i se starostou Horního Jiřetína a i s centrální úrovní. Budeme se snažit v této otázce podnikat aktivní kroky,“ naznačuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Litvínově na Mostecku bude možná referendum za zachování limitů těžby uhlí. Podrobnosti zjišťoval redaktor Jan Bachorík

Prvním z kroků je nový výbor pro životní prostředí a limity těžby, který zastupitelé na svém prvním jednání schválili. Podle jeho předsedy Adriana Javorka ze STAN není vyloučené, že se Litvínov pokusí opět vyvolat referendum o zachování limitů těžby uhlí.

„Takže tohle je moje představa, aby měli litvínovští zastupitelé možnost se opřít o mandát občanů,“ vysvětluje.

Pro vytvoření nového výboru byl i Martin Klika z ČSSD, který ovšem s prolomením limitů souhlasí. „Myslím, že tam můžou probíhat odborné diskuse a můžou se tam vyjádřit odborníci,“ říká.

„Osobně jsme pro prolomení limitů,“ dodává Martin Klika z ČSSD, která skončila v opozici. Vedle nové starostky schválilo litvínovské zastupitelstvo také místostarosty. První je Erika Sedláčková z KSČM a druhým bývalý starosta města Milan Šťovíček ze STAN.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme