Milujete kávu? Největší svátek kávy v Česku se blíží

7. listopad 2014

Většina z nás si bez kávy neumí představit start do nového dne. Pijeme ji k snídani, drží nás na nohou v práci, dobře se u ní povídá s přáteli. Máme ji tedy rádi. Víte, jak správně kávu připravit? Nebo jak si správně kávu objednat? V Pražské tržnici v Holešovicích se koná už třetí ročník největšího svátku kávy v Česku – Prague Coffee Festival. Proběhne už 15. a 16. listopadu a Radiožurnál bude při tom.

Káva je fenomén. Je to rituál, při kterém se uzavírají obchody, upevňují přátelství, lépe se u ní přemýšlí, ale i odpočívá. My Češi jsme bezpochyby kávovým národem. Statisticky vypijeme nejméně jeden šálek denně. V posledních letech je kávě a možnostem její přípravy věnována čím dál tím větší pozornost.


Proč nepít českého „turka“
Problém není není v samotné přípravě, ale především ve volbě kávy, použití vařící vody a ponechání kávové sedliny v šálku po celou dobu jejího popíjení. Dlouhým louhováním dochází k uvolňování látek, které kávě kazí chuť a také tříslovin, které nedělají dobře našemu žaludku.

Organizátoři Prague Coffee festivalu se proto rozhodli už potřetí sezvat všechny kávové nadšence, odborníky i laiky, a předložit jim poprvé ve dvou dnech co nejvíce zajímavostí o kávě. Pozvali ty nejpovolanější osobnosti české i zahraniční kávové scény, kteří se o své bohaté zkušenosti podělí.

Vývoj nezastavíš – český „turek“ upadá v zapomnění

Ve spotřebě kávy vynikají severské národy – Finové a Švédové vypijí neuvěřitelných dvanáct kilogramů na hlavu za rok! My se jim s třemi a půl kilogramy nemůžeme rovnat, ale toto číslo rok od roku roste.

Čtěte také

Co se množství týče, pijeme kávu poměrně dost. V minulosti jsme se však, ruku na srdce, příliš nestarali o její kvalitu. Kdo z lidí nad čtyřicet nikdy nepil „turka“ nebo mu ho alespoň někdo nenabízel, ten patrně nežil v Česku. Nyní na něj sotva natrefíte, jeho místo nahradilo esspreso a rozpustná káva. Naštěstí, dodávají odborníci.


První ročník Prague Coffee Festivalu se konal v roce 2012. Hlavní myšlenkou bylo podpořit kávovou kulturu a umožnit setkání těch, které káva zajímá, ale i ty, kteří s kávou začínají nebo se o ní chtějí dozvědět více. Letošní třetí ročník se bude konat 15. a 16. listopadu v hale č. 40 v Pražské tržnici v Holešovicích a poprvé proběhne ve dvou dnech.

Nemění se jen naše domácí návyky, kavárenský průmysl roste také. Na kavárnu natrefíte v podstatě na každém kroku i v regionálních městech, rostou jako houby po dešti. S širokou nabídkou zatím roste poptávka, a tak se o kvalitu kávy, ale i metody její přípravy zajímá stále více lidí.

Na festivalu vyzkoušíte nové metody přípravy kávy

Větší zájem pozorují i pořadatelé festivalu, a tak rozšířili program letos poprvé na dva dny. A na co lákají návštěvníky do haly číslo čtyřicet Pražské holešovické tržnice? Kromě všudypřítomného úžasného aroma, které budou nasávat, čekají příchozí bohaté degustace, workshopy, přednášky i čeští a zahraniční hosté. Z těch zahraničních to bude například Ralf Rüller z berlínské pražírny The Barn, který promluví o pražení kávy nebo seveřan Morten Wennersgaard, ten zase zvolil téma výběrové kávy.


Jak správně připravovat espresso?
Espresso je malá silná káva s obsahem 30 mililitrů, s doporučenou délkou extrakce 20 až 30 vteřin pod tlakem 9 barů za teploty vody 88 až 92 stupňů. Množství kávy pro jedno espresso je 8 až 10 gramů. Důležitá je kvalita používané kávy, její optimální mletí, ale také kvalita vody,

Festival provoní kávy z českých i zahraničních pražíren a navštěvníci je budou moci ochutnat formou „cuppingu“, připravené jako espresso nebo některou z alternativních kávových metod, jejichž přípravu si také budou moci vyzkoušet v rámci mnoha workshopů. Kdo raději poslouchá, nenechá si ujít některou z řady přednášek, třeba o současné kávové kultuře, o baristických soutěžích či způsobech obchodování s kávou.

Čím dál více Čechů ví, jakou kávu chce a jde si za kvalitou. Příprava kávy je nejen vědou, ale také zábavou a poskytuje prostor k experimentování. Chcete-li poznat kávu ve všech jejích vůních, chutích a podobách a dozvědět se a vyzkoušet si něco nového, vydejte se 15. a 16. listopadu na Prague Coffee Festival.

Spustit audio