Opozice ve sněmovně zablokovala jednání o platech ústavních činitelů

Poslanecká sněmovna přerušila čtení zákona o platech ústavních činitelů. Nevládní strany si vzaly přestávku až do konce jednacího dne. Koalice tak nestihla včas požádat o zkrácení lhůty pro projednání normy. Hrozí tedy, že sněmovna návrh nestihne přijmout tak, aby začal platit od prvního ledna. Několik let zmrazené platy prezidenta, ministrů a zákonodárců by v takovém případě od nového roku skokově vzrostly o víc než čtvrtinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014

Poslanecká sněmovna 16.7.2014 | Foto: Filip Jandourek

„To znamená, že se k tomu bude potřeba vrátit, pravděpodobně na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny. Myslím si, že je nepřijatelné, aby se od nového roku zvýšily platy ústavních činitelů o 26 procent,“ říká premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předloha počítá s růstem základny, od níž se platy ústavních činitelů odvíjejí, o 517 korun. V následujících čtyřech letech by činila 52 248 korun. Pokud by norma neplatila, platy by se vypočítávaly ze mzdové základny 65 103,50 koruny.

Takové zvýšení by státní rozpočet vyšlo příští rok na 118,6 milionu korun. Návrh státního hospodářského plánu skokový růst platů nepředpokládá. Podle navrhovaných pravidel by měl stát vydat na platy ústavních činitelů o 4,6 milionu korun víc než letos. Od platové základny se odvíjejí i různé náhrady.

Mimořádná schůze by se mohla uskutečnit zřejmě v druhé polovině listopadu.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme