Zeman podal ústavní stížnost kvůli schválení služebního zákona

Prezident Miloš Zeman dnes předložil Ústavnímu soudu návrh na zrušení zákona o státní službě. Vadí mu zejména, že norma zavádí funkci takzvaných politických náměstků. Zeman tento postup avizoval už dříve. Zákon nejprve vetoval, sněmovna ho ale přehlasovala. Prezident navrhuje zrušení zákona jako celku, nebo alespoň některých jeho částí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

„Návrh je odůvodněn jednak tím, že procedurou, jakou byl zákon přijat, došlo k porušení základních principů legislativní činnosti stanovené jak Ústavou České republiky, tak jednacím řádem Poslanecké sněmovny, a dále i tím, že řada ustanovení zákona, na která se v návrhu odkazuje, neodpovídá ústavním požadavkům na tvorbu právních předpisů, a tedy ani hlediskům vyjádřeným v dosavadní judikatuře Ústavního soudu,“ vysvětlil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Přezkoumávání zákonů je nejsložitější součástí agendy Ústavního soudu. O výsledném nálezu hlasuje plénum, tedy sbor všech 15 soudců. Návrhu mohou vyhovět zcela i částečně, případně jej odmítnout bez meritorního projednání nebo zamítnout po detailním přezkoumání. Průměrná doba rozhodnutí v plenárních věcech činí devět měsíců až rok, často ale soudci dokážou dospět k výsledku rychleji.

„Navrhuje se, aby Ústavní soud zrušil buď zákon jako celek, anebo jeho určitá ustanovení, která podle názoru prezidenta republiky nejsou ústavně konformní,“ doplnil hradní mluvčí.

Doručení návrhu potvrdila mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Zemanově stížnosti ale bude přidělena spisová značka až následující pracovní den, tedy v pondělí.

Pak bude určen soudce zpravodaj, který se bude Zemanovými argumenty zabývat a připraví návrh nálezu. „Zatím se k obsahu návrhu nemůžeme vyjadřovat, neboť nám není znám,“ uvedla Sedláčková.

Služební zákon upravuje práva a povinnosti úředníků. Měl by zajistit odpolitizování, profesionalizaci a stabilizaci státní správy. Sněmovna novelu definitivně podpořila 24. října. Zákon bude účinný od ledna příštího roku.

ČTK, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme