Žánry festivalu Made in Prague připomínají 25. výročí sametové revoluce

Měsíc českých filmů, divadla, hudby a umění po celém Londýně - to je festival Made in Prague. 18. ročník multižánrového festivalu potrvá do konce listopadu. Letos se návštěvníci můžou navíc těšit na sérii událostí věnujících se 25. výročí sametové revoluce. Festival pořádá České centrum v Londýně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Judit Bárdos v hlavní roli ve filmu Fair Play

Judit Bárdos v hlavní roli ve filmu Fair Play | Foto: oficiální Facebook filmu Fair Play

„Made in Prague je pro nás příležitostí přivést si během jednoho měsíce to, co považujeme za nám nejbližší a nejzajímavější z toho, co se za rok urodilo. Druhým cílem je propojit publika,“ říká ředitelka Českého centra v Londýně Tereza Porybná a pokračuje:

„Chceme přinést české filmy Čechům, kteří v Londýně žijí. Snažíme se, aby na ně přišlo i britské publikum. Musím říct, že se to zatím daří.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Festival Made in Prague představila ředitelka Českého centra v Londýně Tereza Porybná

Promítat se budou dokumentární a hrané filmy - například Sametoví teroristé, Magický hlas rebelky, Díra u Hanušovic, Líbánky nebo Fair Play.

Na festival přijede divadelní a filmový režisér Miroslav Krobot, herečka Anna Geislerová, a režiséři Andrea Sedláčková, Petr Václav a Zdeněk Jiráský.

Hudební program pak představí legendu českého undergroundu DG307, česko-britské jazzové uskupení Inner Spaces a Jaromíra 99, který slavnostně zahájí komiksovou výstavu K: Kafka v komiksu.

K vrcholům festivalu patří vystoupení Antiwords divadelně taneční skupiny Spitfire Company inspirované Havlovou Audiencí.

„Je to taková originální adaptace Havlovy Audience zpracované jako fyzické divadlo. Dvě tanečnice v maskách tam pijí pivo a místo slov je pohyb a různé scénky. Je to zajímavé a oceňované představení,“ upozorňuje Porybná.

Filmy se budou promítat v Institutu současného umění (ICA) a v kině The Gate. Hudba se rozezní v jazzových klubech v Sohu i v kryptách kostelů v jižním Londýně.

Jitka Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme