Hnutí Žít Brno nakonec přece jen bude mít na Brně-střed devět zastupitelů

Hnutí Žít Brno nepřijde o jedno zastupitelské křeslo na radnici Brna-střed. Krajský soud dnes potvrdil, že dva kandidáti neměli v den voleb trvalé bydliště na území městské části. Hnutí tak přišlo o více než 5000 hlasů, na rozdělení mandátů to ale nebude mít vliv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matěj Hollan z iniciativy Rekonstrukce státu, moderátorka Renata Kalenská a poslanec ODS Pavel Bém

Matěj Hollan z iniciativy Rekonstrukce státu, moderátorka Renata Kalenská a poslanec ODS Pavel Bém | Foto: Marián Vojtek

Mylnou informaci o ztrátě jednoho mandátu z devíti přitom rozšířili sami zastupitelé na svém facebookovém profilu.

„Já nejsem rád, protože se ukázalo, že neumím počítat. Soud sice uznal ten fakt, který i my jsme uznali a zveřejnili, že přijdeme o hlasy za dva ze 45 kandidátů, ale nepřijdeme o mandát. Já jsem v tom výpočtu udělal chybu a to pro mě není dobrá zpráva. Budu se nad sebou muset zamyslet,“ říká zastupitel za Žít Brno Svatopluk Bartík.

Podle něj jeden z kandidátů myslel, že trvalé bydliště v Brně-střed má, a druhý si ho zapomněl změnit. Žádost o přezkoumání voleb podala strana Antibursík – Stop ekoteroru.

Podle Robina Kvapila, kterému ztráta mandátu hrozila, se teď ale rozložení sil na radnici nezmění.

„Bylo jasné, že jsme volby vyhráli, a udělala se dohoda. Bez ohledu na to, že jsme si mysleli, že ten mandát už nebude. Takže na rozložení sil na radnici to až takový velký vliv nemá. Na co to může mít vliv, je alternativní brněnská kultura, o kterou se dlouhodobě zajímám a pro kterou bych rád nějakým způsobem pracoval,“ dodává.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme