Sobotka si předvolal Babiše, má mu vysvětlit výroky o ministru zdravotnictví

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) musí premiérovi vysvětlit své ostré výroky na adresu šéfa zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) si ho večer mimořádně pozval do Strakovy akademie. Andrej Babiš se vrátil z Bruselu a hned z letiště zamířil na vládu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatopluk Němeček a Andrej Babiš

Svatopluk Němeček a Andrej Babiš | Foto: Český rozhlas

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš zveřejnil na Twitteru nebývale ostré výroky na adresu ministra Svatopluka Němečka. Podle Babiše by měl rychle nastoupit protialkoholní a psychiatrickou léčbu.

Jako ředitel ostravské nemocnice údajně Němeček nakupoval dvakrát předražené přístroje. Ale Andrej Babiš prý rozumí tomu, že stavět dům v Čeladné je drahá záležitost.

Vicepremiér Babiš při příchodu na schůzku s předsedou vlády ukazoval novinářům důkazy pro svá tvrzení:

„Tohle je blog pana premiéra, který se jmenuje Jak se krade ve VZP. Je z 25. února 2010. A pan premiér mluví o stejné věci jako já – podivné privatizaci tkáňové banky ve Fakultní nemocnici Brno. A já to říkám dneska."

"Tady je seznam Cyberknifů, jak nakupoval pan Němeček, a na to bylo podáno trestní oznámení na státní zastupitelství v Ostravě, 6. 9. 2010,“ zmínil Babiš.

Cyberknife, unikátní ozařovací přístroj kybernetický nůž, koupil podle Andreje Babiše v roce 2009 tehdejší ředitel ostravské fakultní nemocnice Svatopluk Němeček za 200 milionů korun. Běžná cena je ale prý poloviční.

Spory Němečka a Babiše se propírají ve sněmovně, řešit je bude koalice

Číst článek

Spor odstartoval článek na serveru iDnes.cz, který Svatopluka Němečka obviňoval z toho, že chce prosazovat nepovolenou léčbu kmenovými buňkami. Na serveru chyběla reakce ministerstva, že resort od tohoto záměru ustoupil.

Vydavatelství Mafra se za to omluvilo s tím, že správný text byl v tištěném deníku Mladá fronta Dnes.

Hnutí ANO mluví v souvislosti s léčbou kmenovými buňkami o podezření z tunelování. Pokud by se to podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka potvrdilo, měl by ministr zdravotnictví složit funkci.

Premiér Bohuslav Sobotka žádá od Babiše důkazy nebo omluvu. Opoziční TOP 09 pak oba aktéry vyzvala k rezignaci.

Lenka Jansová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme