Referendum o hazardu v Praze 1 bude nejspíš neplatné, přišlo málo lidí

Referendum o zákazu hazardu v Praze 1 provázel nezájem voličů. Aby byl plebiscit pro radnici závazný, muselo bych jich přijít 35 procent, což je v této městské části asi 7500 lidí. Volební místnosti ale zůstaly téměř prázdné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasovací místnost na Pražském hradě

Hlasovací místnost na Pražském hradě | Foto: Jan Charvát

Volební místnosti byly otevřené od poledne, na některá místa za první hodinu nepřišel ani jeden volič. Dvě hodiny před uzavřením místností pak dosahovala účast necelých čtyř procent.

Ti, co hlasovat přišli, si často stěžovali na nedostatek informací. „Přísně utajené referendum. Mně to volala sousedka, která má internet. My ho nemáme,“ řekla Českému rozhlasu před jednou z místností v centru města starší žena.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze 1 dnes lidé hlasovali o hazardu. Referendum sledoval reportér Jan Charvát

„Mě mrzí, že jsem o referendum dozvěděl včera náhodou, z České televize. Mohli sem dát transparent nebo nějaké upozornění,“ poznamenal další z voličů.

Mluvčí radnice Prahy 1 Veronika Blažková ale tvrdí, že o hlasování dali úředníci obyvatelům vědět.

„Co se týká propagace referenda, tak jsme brali za to, že o tomto tématu se hojně diskutovalo od září i během října. Víme, že mnoho lidí, které to opravdu zajímá, mají termín zapsaný v kalendáři a vědí, kdy je, a my jako městská část Praha 1 to máme na webových stránkách a na Facebooku,“ uvedla Blažková.

Hlasování při komunálních volbách se nestihlo

Přípravný výbor referenda původně požadoval, aby se hlasování konalo v termínu komunálních voleb. Kvůli posunutému termínu zářijového zastupitelstva se ale nestihly zákonné lhůty pro jeho vyhlášení, což pobouřilo autory petice za referendum.

Lidé budou v referendu odpovídali na otázku: „Souhlasíte s tím, aby Městská část Praha 1 učinila veškeré kroky vedoucí k zákazu provozování loterií a sázkových her, zejména výherních hracích přístrojů a interaktivních videoloterijních terminálů a jiných obdobných přístrojů uvedených v § 2 písm. e), g), j), l), m) bodu 2 a n) a § 50 odst. 3 zákona o loteriích a jiných podobných hrách, a to na celém svém území?"

V komunálních volbách v Praze 1 hlasovalo 37,5 procenta voličů, což by pro platnost referenda stačilo. Dnešní hlasování navíc trvalo jen osm hodin, zatím při volbách se volí ve dvou dnech.

Voliči v referendu rozhodovali o výherních přístrojích a videoloterijních terminálech. Hlasování se netýkalo takzvaných živých her provozovaných v kasinech, jako jsou třeba poker nebo ruleta.

K referendům o hazardu v hlavním městě chodí pravidelně málo voličů. Zatím nebylo platné ani jedno z hlasování v Praze 8, Praze 7 a Praze 10.

Martin Hromádka, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme