Katalánci se připravují na hlasování o nezávislosti na Španělsku

Katalánci se chystají na hlasování o budoucnosti své země. I přes zákaz španělského ústavního soudu, budou v neděli hlasovat o případné samostatnosti Katalánska. Regionální vláda v Barceloně se podřídila rozhodnutí soudu a v organizaci hlasování se neangažuje. Přípravu referenda přenechala občanským iniciativám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katalánci se chystají hlasovat o budoucnosti své země

Katalánci se chystají hlasovat o budoucnosti své země | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Několik stovek občanských iniciativ už má ale připravené kartonové hlasovací urny a lístky se dvěma otázkami: Chcete, aby se Katalánsko stalo státem, a chcete, aby vyhlásilo nezávislost? V neděli se má otevřít asi 1300 hlasovacích místností ve školách nebo na radnicích.

Šéf katalánské regionální vlády Artur Mas vyzval občany, aby se nebáli hlasovat o věci, která se jich týká. Referendum označil za oprávněnou obranu zájmů obyvatel Katalánska.Hlasovat mohou už voliči starší 16 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravy na hlasování sleduje v Katalánsku zpravodaj Pavel Novák

Každé shromáždění požadujících nezávislost Katalánska zahajuje nebo uzavírá neoficiální hymna. V Tarragoně se před sálem prodávaly vlajky, šátky, odznaky s katalánskými symboly a heslem Ara éslhola. Tedy Teď je ta chvíle, Teď nastal čas. Rozdávají se také předvyplněné hlasovací lístky, kde jsou už zaškrtnutá 2 políčka v odpovědích ano.

Z podia prezidentka Assamblea nacional Carme Forcadell připomínala voličům, že jde hlavně o národní důstojnost a respektování toho, že Katalánci jsou národem a Madrid by se měl podle toho k nim chovat.

Student Raúl přišel na shromáždění zahalený do vlajky symbolizující nezávislé Katalánsko. Od nezávislosti si slibuje finanční nezávislost na centrální španělské vládě. Věří, že si jeho země získá ve světě uznání. Že se svět dozví o katalánském národu a pochopí, že Katalánci mají svou kulturu a svůj jazyk.

„Bude to nějaký ten rok trvat, ale jednou na tom budou Katalánci podobně jako Dánové. Budou žít v sociálně spravedlivé, krásné zemi,“ věří Raúl.

Ve 22:00 se protestuje

Kataláncům vadí kromě přehlížení jejich národní identity Madridem i to, že vytvářejí pětinu španělského hrubého domácího produktu, ale státní investice v Katalánsku přitom váznou. Nejvíc jim ale hnulo žlučí rozhodnutí zakázat jim svobodné hlasování.

Proto také už několik dnů vždy v 10 hodin večer protestují proti tomu, že jim někdo upírá svobodu o sobě rozhodovat. Ve městech se ozývá bušení do hrnců, zvonění kravskými zvonci, údery do zábradlí. Katalánci tím dávají najevo, že si svobodu vyslovit svůj názor nenechají vzít.

Katalánsko | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme