ČR se vzdává možnosti obsadit další posty ve vedení NATO, říká generál

Příští rok v létě se mužem číslo dvě v NATO stane generál Petr Pavel. Kromě něj ale mohli na významné posty v aliančních strukturách dosáhnout i další Češi. Konkrétně by mohli šéfovat Výboru národních záložních sil (NRFC) a Konfederaci záložník důstojníků (CIOR). Jenže minimálně u této funkce začíná ministerstvo obrany couvat. Právě na jeho stanovisku přitom záleží. Bez souhlasu armády funkci nikdo z Česka nezíská.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

NATO - ČR

NATO - ČR | Foto: Úřad vlády ČR

Kdyby Česká republika na kandidaturu kývla, získala by historicky největší vliv na chod aliance od chvíle, kdy do NATO vstoupila. Konfederace záložních důstojníků CIOR sice není přímo jeho součástí, s aliancí ale úzce spolupracuje. Zabývá se přípravou, vzděláváním i použitím vojenských záloh.

„Je to v jednání, jsou na to zatím různé názory. Už na to není moc času, reálně v kategorii týdnů se musíme dohodnout s generálním štábem. Nechceme si upřímně řečeno brát úplně všechna sousta, která se vyskytují,“ vysvětluje ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČR se nechce ucházet o další posty v NATO. MO prověří efektivitu členství v armádních uskupeních. Detaily zjišťovala Eliška Malínská

Asociace záložních brigád by ráda v čele konfederace CIOR viděla generála a někdejšího ministra obrany Miroslava Kostelku. Ten s nominací předběžně souhlasil. Jenže teď říká, že podle něj ministerstvo od nominace couvne.

„Moje neověřená informace je, že ministr rozhodl, aby náčelník generálního štábu přepracoval informační zprávu. Zřejmě z původně doporučující na nově nedoporučující.“

Bývá přitom zvykem, že konfederaci šéfuje stejná země jako ta, která předsedá Výboru národních záložních sil (NRFC), tedy organizaci, která narozdíl od CIOR pod NATO přímo spadá. Tam se Česko k předsednictví přihlásilo.

Arnošt Líbezný z Asociace záložních brigád má ale za to, že se dosud nestalo, aby oběma výborům šéfovaly různé země. „Toto bylo deklarováno v červenci na zasedání vojenského výboru NATO, že Česká republika převezme NRFC, nicméně CIOR dosud není dořešen,“ říká.

Podle něj by Česká republika měla Severoatlantické alianci nabídnout jednoznačný postoj. „Pokud to stanovisko nebude a my nebudeme moci aplikaci podat, tak samozřejmě pro Českou republiku je to velká ostuda. Znamená to, že vlastně nabídla alianci poloviční řešení - jeden výbor ano, druhý výbor ne,“ dodává.

MO prověří efektivitu členství

Prezidentství v Konfederaci záložních důstojníků CIOR je také otázkou peněz. Asociace záložních brigád spočítala, že náklady by vyšly zhruba na deset milionů korun. Zásadní je v této otázce postoj ministerstva obrany.

I kdyby si česká asociace měla shánět peníze jinde než od resortu obrany, potřebuje jeho kladné stanovisko. Jenže ministr obrany Martin Stropnický teď nové účasti armády v aliančních uskupeních nechystá. Naopak chce prověřit, jestli jsou všechna stávající vůbec efektivní.

„A teď nemluvím konkrétně o CIOR. My teď děláme nějakou inventuru efektivity našich členství v nejrůznějších formacích nebo uskupeních, která jsou satelitní. Probůh nemluvím o alianci, aby to tak někdo neinterpretoval,“ naznačuje.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme