Na Praze 1 přišlo do volebních místností málo občanů, referendum o hazardu je neplatné

8. listopad 2014
Zprávy

Včerejší referendum o hazardu v Praze 1 je neplatné. Přišlo k němu jen necelých 6,5 procenta voličů. Výsledkem se tak radnice nemusí řídit. Většina lidí, se ale vyslovila pro zákaz heren. Jen několik desítek voličů chtělo v Praze 1 herny zachovat.

Dvacet jedna volebních místností se v Praze 1 otevřelo v pátek v poledne. Do některých z nich ale ještě hodinu a půl poté nepřišel vůbec nikdo. Ti, kteří dorazili, si stěžovali třeba na nedostatek informací: "Mě to volala sousedka, která má internet, já ho nemám," stěžovala si starší žena. Mladší žena zase vyjmenovává, kde se všude o referendu dověděla: "Ze sdělovacích prostředků, z vývěsky v domě, od rodičů a přátel." Názorovou směsici uzavírá muž středního věku: "Já jsem se to dozvědět z vysílání České televize."

Podle tiskové mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové měli obyvatelé dostatek informací: "O tomto tématu se hodně diskutovalo od září i během října. Víme, že obyvatelé, které to hodně zajímá, si termín poznamenali a vědí, kdy hlasování je." K referendu přišlo 1380 lidí. K tomu, aby bylo platné, by muselo přijít přes 7500 lidí, tedy 35 procent voličů. I tak se jím bude zabývat zastupitelstvo. "Je to opravdu nízká volební účast, ale i tak bude tento výsledek předložen prvnímu řádnému zasedání zastupitelstva, které by se mělo sejít do konce roku," dodává Blažková.

Přípravný výbor v referendu požadoval zákaz videoloterijních terminálů a taky elektronických her. Zachovaná by byla jen klasická kasina. Podle Ondřeje Černoše z výboru se ale právě na kasina přejmenovala řada běžných heren: "Některá kasina jsou prostě jen přemalované herny. Takových je dost, troufám si říct, že většina. Typicky je to kasino na Masarykově nádraží, na Uhelném trhu, na Pernštýně nebo v Nekázance."

Pražané mohli hlasovat o hazardu už v několika referendech. Dvě se konala v Praze 8, jedno na jaře a druhé na podzim. Praha 7 uspořádala referendum v květnu. V době konání komunálních voleb o hazardu hlasovali i obyvatelé Prahy 10. Žádné z nich nebylo platné, všechna kvůli nízkému počtu voličů.

autor: jch
Spustit audio

Více z pořadu