Američané Bae a Miller jsou na svobodě, v KLDR je čekaly mnohaleté tresty

Pchjongjang propustil na svobodu dva vězněné Američany. Kenneth Bae a Matthew Miller jsou podle americké tajné služby na cestě do Spojených států. V Severní Koreji si měli odpykávat mnohaleté tresty v pracovních táborech. Okolnosti jejich propuštění jsou zatím nejasné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z vězněných Američanů - misionář Kenneth Bae

Jeden z vězněných Američanů - misionář Kenneth Bae | Zdroj: ČTK

Americký misionář korejského původu Kenneth Bae se dostal na svobodu skoro po dvou letech. Loni v květnu mu severokorejský soud vyměřil patnáct let nucených prací za údajné zločiny proti lidové republice.

Matthewa Millera severokorejské úřady zadržely letos v dubnu. Podle zářijového verdiktu se vydával za turistu.

Washington opakovaně žádal o propuštění obou Američanů. Teď se oba vrací domů v doprovodu šéfa amerických tajných služeb Jamese Clappera.

Jejich návrat uvítal i prezident Barack Obama: „Je to úžasný den pro ně samotné i jejich rodiny. A my jsme samozřejmě velmi vděční, že se v pořádku vracejí domů. Oceňuji, že šéf tajných služeb Jamese Clapper na této, očividně nelehké, misi odvádí skvělou práci. "

V říjnu už Pchjongjang pustil z vězení Američana Jeffreyho Fowlea, který byl ve vazbě od června.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme