V Karviné sílí hlasy za pozdější začátek městského zastupitelstva

9. listopad 2014

V Karviné vypukl spor pomyslných sov a skřivanů. V hornickém městě totiž městské zastupitelstvo začíná jednat s železnou pravidelností už v osm hodin ráno. To je ale pro některé příliš časně.

Řadě lidí to vadí, protože musí být v práci. Přejí si proto začátek posunout na později, aby mohli práci zvolených zástupců osobně sledovat.

„Občané vás volili a mají také právo vědět, jak pracujete. Bylo by dobré, kdyby i naše město šlo s dobou,“ snažil se postarší muž přesvědčit zastupitele, aby svá jednání nezačínali už v osm ráno.

Měl i další připomínky. Závidí jiným městům, kde se lidé mohou dívat na jednání zastupitelů přes internet. „To jsou věci, které se dnes dělají v mnoha městech a obcích. Proč by naše město mělo být pozadu?“

Žádosti lidí, aby v Karviné začínalo zastupitelstvo později, jsou trochu místním evergreenem. Zatím to nikdy neprošlo.

„Spousta mladých lidí, občanů města, by chodila, ale odpoledne je to pro ně lepší. Ráno jsou v práci. A když já řeknu nějakému svému vedoucímu, že se chci zúčastnit zastupitelstva, tak mne pošle někam,“ přidává Dagmar Bobková-Reglová.

Primátor Tomáš Hanzel (ČSSD) si ale nemyslí, že pozdější začátek zastupitelstva bude znamenat plný sál lidí.

„Já osobně dlouhodobě zastávám názor, že zastupitelstvo by mělo být v úterý v osm hodin ráno, jak už je to asi dvacet let. Ale samozřejmě nebráním se diskuzi na toto téma. Když se podívám do okolních měst, tak všechna města, která mají jednání zastupitelstva v odpoledních hodinách, mají strašně nízkou účast občanů. Myslím, že u nás by to byl úplně stejný případ,“ míní primátor.

Tomáš Hanzel ale přislíbil, že v nové radě připomínky občanů projednají.

autor: ada
Spustit audio