Památky na Plzeňsku hlásí úspěšnou sezonu, přišlo o 50 tisíc lidí více než loni

Státní památky v Plzeňském kraji přivítaly rekordní počty návštěvníků. Během letošní sezony prošlo branami hradů, zámků a klášterů v regionu téměř čtvrt milionu lidí. V porovnání s loňským rokem se návštěvnost zvedla o více než 50 tisíc. Podle kastelánů pomohlo příznivé počasí i desítky různorodých kulturních akcí, které památky vedle placených prohlídkových tras nabízely.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hrad Švihov

hrad Švihov | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Díky teplému počasí na jaře otevřely některé památky v regionu už o velikonočních svátcích, ještě před dubnovým zahájením návštěvnické sezony. Další desetitisíce lidí přilákaly speciální kulturní i další různorodé akce, které hradní, zámecké a klášterní areály nabízely.

„Během roku je na hradech a zámcích na Plzeňsku více než 350 kulturních aktivit, od malých divadel po velké festivaly. To všechno znamená, že do areálů přicházejí lidé, kteří pak využijí i nabídku prohlídkové trasy,“ vysvětluje ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec vysvětluje, čím byla letošní sezona pámátek na Plzeňsku výjimečná

Podle Petra Pavelce, který památky v Plzeňském kraji spravuje, stojí za zvýšením návštěvnosti i zajímavý trend.

„Pravděpodobně nastává takový velký návrat domácí turistiky, i rodiny s dětmi chodí ve větší míře než dřív, takže doufám, že se tento trend skutečně prokáže jako reálný a bude i pokračovat.“

Nejnavštěvovanějšími památkami v Plzeňském kraji jsou i letos hrad Rabí a Velhartice. Největší hradní zříceninu v Čechách Rabí letos navštívilo téměř 56 tisíc lidí.

Třetí nejoblíbenější památkou se letos poprvé stal vodní hrad Švihov, který tak předstihl zámek Kozel. Podle kastelána švihovského hradu Lukáše Bojčuka, se návštěvnost zvedla hlavně díky velké výstavě, kterou začátkem roku památka nabízela.

„U nás se návštěvnost pohybuje mezi 30 a 35 tisíci návštěvníky ročně. Letos jsme přidali výjimečnou výstavu ke 40. výročí natáčení Třech oříšků pro popelku,“ prozrazuje Bojčuk.

Nejvyšší meziroční nárůst návštěvnosti zaznamenaly zámky Nebílovy a Manětín. V Nebílovech to bylo podle kastelána Milana Fialy bezpochyby i díky zrestaurovanému tanečnímu sálu s fantaskní výmalbou.

Peníze jdou na rekonstrukce

Vyšší návštěvnost znamená ale i více peněz ze vstupného. Letos se podařilo vybrat bezmála 14 milionů korun, v porovnání s loňským rokem je to o téměř dva miliony korun víc.

„Je dobré vědět, že všechny tyto peníze se už během roku vracejí do oprav a restaurování památkových areálů. Lze i říct, že každý, kdo si koupí vstupenku, tím přispívá na zvelebování těhle krásných míst,“ podotýká Petr Pavelec.

Letos šlo na stavební obnovu a údržbu památek v Plzeňském kraji 26 a půl milionu korun. Opravila se například vstupní věž hradu Švihov. Nejvíce peněz, více než 8 milionů korun, stála oprava střechy a vzácného krovu nové prelatury kláštera v Plasích.

Monika Červená, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme