Rosberg ovládl Velkou cenu Brazílie a přiblížil se v celkovém pořadí Hamiltonovi

Nico Rosberg s Mercedesem vítězstvím ve Velké ceně Brazílie zdramatizoval boj o titul mistra světa formule 1. Jeho stájový kolega a vedoucí muž šampionátu Lewis Hamilton dojel na okruhu Interlagos druhý. Třetí místo obsadil domácí pilot Felipe Massa z Williamsu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozkmotření stájoví kolegové Lewis Hamilton (vlevo) a Nico Rosberg na stupních vítězů

Rozkmotření stájoví kolegové Lewis Hamilton (vlevo) a Nico Rosberg na stupních vítězů | Zdroj: Reuters

Rosberg přerušil Hamiltonovu sérii pěti vítězství a připsal si pátý triumf v sezoně.

Stáj Mercedes jedenáctým "doublem" v roce překonala rekord McLarenu z roku 1988 a vyrovnala rekordní zápis stejného týmu co do počtu výher jedné stáje v sezoně. Hamiltonovi, který letos vyhrál desetkrát, stačí v posledním závodu k titulu dojet druhý bez ohledu na Rosbergovo umístění.

"Byl to skvělý víkend," hodnotil Rosberg, který v Brazílii ovládl všechny tréninky i kvalifikaci. "Cítil jsem se celý víkend skvěle, auto bylo výborně připravené a byl jsem schopen jet naplno a přitom mít plnou kontrolu. Při závodu jsem měl Hamiltona za sebou, ale bez potíží jsem to zvládl," radoval se Němec.

"Ještě pořád je o co bojovat," řekl. Aby získal titul, musí vyhrát a Hamilton nesmí skončit druhý.

Na startu si špička udržela své pozice z kvalifikace, za oběma mercedesy v čele s Rosbergem vyjely Williamsy Massy a Valtteriho Bottase. Už v šestém kole však se v boxech zastavil pro tvrdé pneumatiky právě Massa, což mělo za následek, že poté jezdil jasně nejrychlejší časy. V garáži Mercedesu ale zareagovali okamžitě a provedli u obou svých vozů vzápětí stejný krok.

Williamsy dobře rozjetý závod však trochu pokazily. Penalizaci pěti sekund za překročení rychlosti v boxech si musel odpykat Massa, což jej nakonec o pozici na stupních vítězů nepřipravilo, ale Bottasovi zase mechanici při zastávce upravovali bezpečnostní pásy a i vinou toho dojel Fin nakonec až desátý. Za pódium se tak posunuli Brit Jenson Button (McLaren) a Němec Sebastian Vettel (Red Bull).

Hamilton zkoušel útočit

Hamilton na druhém místě týmového kolegu zpočátku atakoval, byl rychlejší, ale svou snahu v 29. okruhu přehnal a po smyku vyjel z trati, když byl Rosberg v boxech. Rázem na něj nabral manko sedm sekund, ale v dalším průběhu opět jezdil jasně rychleji.

"Ten smyk mě stál vítězství. Byl jsem v té fázi závodu jasně rychlejší, ale udělal jsem chybu při brzdění, krapet jsem to přehnal," přiznal Hamilton. "Ale jinak to byl skvělý závod a já jsem si to užil, auto jelo výborně. Jenomže Nico (Rosberg) také," pousmál se britský pilot.

Na pořadí nic nezměnily ani poslední výměny obutí. Rosberg na rozdíl od minulého závodu v USA vedoucí pozici udržel až do cíle, i když ho Hamilton dojel a několikrát ohrozil.

Velká cena Brazílie, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:30:02,555 (prům. rychlost 203,843 km/h), 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -1,457, 3. Massa (Braz./Williams) -41,031, 4. Button (Brit./McLaren) -48,658, 5. Vettel (Něm./Red Bull) -51,420, 6. Alonso (Šp./Ferrari) -1:01,906, 7. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1:03,730, 8. Hülkenberg (Něm./Force India) -1:03,934, 9. Magnussen (Dán./McLaren) -1:10,085, 10. Bottas (Fin./Williams) -1 kolo.
Průběžné pořadí MS (po 18 z 19 závodů): 1. Hamilton 334 b., 2. Rosberg 317, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) 214, 4. Vettel 159, 5. Alonso 157, 6. Bottas 156, 7. Button 106, 8. Massa 98, 9. Hülkenberg 80, 10. Magnussen 55.
Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 651, 2. Red Bull 373, 3. Williams 254, 4. Ferrari 210, 5. McLaren 161, 6. Force India 127, 7. Toro Rosso 31, 8. Lotus 9, 9. Marussia 2.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme