Přes dva miliony Katalánců přišly hlasovat o nezávislosti na Španělsku

V Katalánsku skončilo v osm hodin večer lidové hlasování o nezávislosti této provincie na Španělsku. Region na severovýchodě země zvažuje zrušení unie s Madridem už několik let. Kataláncům vadí, že nemají ve Španělsku status národa a že jako vyspělý region odvádějí do společné pokladny víc, než z ní dostávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasující žena

Hlasující žena | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Pořádání oficiálního nezávazného referenda zakázal katalánským úřadům ústavní soud. Lidové hlasování tedy zorganizovaly občanské iniciativy. Hlasování ve volebních místnostech zajišťovalo 40 tisíc dobrovolníků.

Katalánci odpovídali na otázky: „Chcete, aby se Katalánsko stalo státem? A pokud ano, chcete, aby to byl stát nezávislý?“

Hlasovat přišly více než dva miliony obyvatel Katalánska. To alespoň tvrdil ve svém vystoupení předseda regionální vlády Artur Mas. Přesná čísla však neuvedl.

Dva miliony byl magický práh, kterého chtěly dosáhnout organizace usilující o nezávislost Katalánska na Španělsku. Jejich představitelé doufají, že taková účast by byla dost pádný argument pro to, aby se otázkou dalších vztahů s touto provincií začala španělská vláda zabývat.

Na druhou stranu jsou dva miliony lidí stále méně než polovina oprávněných voličů v Katalánsku. Těm, kteří nepřišli, je odtržení od Madridu zřejmě lhostejné, nebo o něm nechtějí uvažovat.

Úplné výsledky hlasování by měly být známé až 25. listopadu, do té doby totiž mohou ještě v určitých místech hlasovat lidé, kteří se z nějakého důvodu nemohli dnes dostavit.

Vláda premiéra Mariana Rajoye už předem oznámila, že neuzná jakýkoli výsledek hlasování a o nezávislosti Katalánska nechce vůbec jednat.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme