Otevřením "světelné hranice" vyvrcholily oslavy 25. výročí pádu Berlínské zdi

V Berlíně vyvrcholily oslavy 25. výročí pádu Berlínské zdi. Za zvuku Ódy na radost z Beethovenovy Deváté symfonie vystoupaly k nebi tisíce světelných balónů. Ty od pátku tvořily patnáctikilometrovou "světelnou hranici" v místech, kudy kdysi Berlínská zeď vedla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německo si připomnělo 25. výročí pádu Berlínské zdi, svítící balónky u Braniborské brány

Německo si připomnělo 25. výročí pádu Berlínské zdi, svítící balónky u Braniborské brány | Zdroj: Reuters

Pro Němce je výročí pádu betonové, více než tři metry vysoké zdi velkým symbolem. Berlínská zeď nerozdělila jen město, ale také spoustu rodin a přátel. Při pokusu o její zdolání a útěk do západní části města zahynulo nejméně sto třicet lidí.

Spolková kancléřka Angela Merkelová u příležitosti 25. výročí pádu zdi vyzdvihla symboliku této historické události. Podle ní dokládá, že sny se mohou splnit a že je možné strhnout zdi diktatury, násilí a ideologie nepřátelství:

„Pád Berlínské zdi nám ukázal, že máme moc utvářet své osudy a věci zlepšovat. To je jeho poselství. Směřuje k nám, v Německu, ale také k dalším lidem v Evropě a po celém světě. Obzvlášť k těm na Ukrajině, v Sýrii, Iráku a dalších regionech, kde jsou ohrožovaná nebo porušovaná lidská práva.“

O víkendu Berlínská zeď symbolicky opět ožila, tvořilo ji osm tisíc svítících bílých balónů. Od pátku vyznačovaly patnáctikilometrovou trasu, kudy kdysi vedla. Dnes večer za zvuku Ódy na radost z Beethovenovy Deváté symfonie byly balóny vypuštěny.

Koncert před Braniborskou bránou u příležitosti 25. výročí pádu Berlínské zdi | Foto: Reuters

Světelné představení připomínající to, jak se před 25 lety otevřela hranice mezi komunistickou Německou demokratickou republikou a Spolkovou republikou Německo, si nenechaly ujít tisíce lidí. U Braniborské brány se dnes hrálo, zpívalo a vzpomínalo.

Berlínská zeď | Foto: Michal Jindra

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme