Nechte spát dějiny, zní hlasy proti oživení zaniklé německé vesnice v Krušnohoří

V Krušných horách pod Klínovcem se rozhoduje o dalším osudu zaniklé německé osady. Nebyla velká, v době poválečného odsunu Němců měla jen pět domů a padesátku obyvatel. Jenže o co bezvýznamnější bylo Königsmühle tehdy, o to zajímavější je dnes. Dobře přístupnou louku se zachovalými zbytky staveb si oblíbili turisté. A skupina nadšenců z Česka i Německa se místo snaží zase oživit. Ne všem v pohraničí se to však líbí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaniklá německá osada Königsmühle v Krušných horách

Zaniklá německá osada Königsmühle v Krušných horách | Foto: Vojtěch Berger

„Tady byl náš pokoj,“ ukazuje paní Rosemarie Ernstová na rumiště plné kopřiv. V domě, který tu kdysi stál, se v roce 1944 narodila.

Paní Ernstová je jedinou známou žijící obyvatelkou osady Königsmühle. Po válce – to jí byl jeden rok – odtud musela spolu s ostatními Němci odejít. Nápad znovu místo oživit, se jí líbí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nápad na oživení jedné zaniklé krušnohorské vesnice se zajímal redaktor Vojtěch Berger

Jednou ročně se mezi ruiny domů sjíždějí umělci a hudebníci na několikadenní festival. Přímo v krajině vznikají umělecká díla a bývalá osada se zaplní lidmi.

Organizátor festivalu Petr Mikšíček zná krušnohorské pohraničí dobře a Königsmühle považuje za jedinečnou lokalitu.

„Jiné takové místo v téhle republice neznám. Všude je to zbourané, všude je to cugrunt nebo je to totálně zarostlé v náletové zeleni nebo je to ve vojenském prostoru nebo je to uvnitř první zóny národního parku, kam se nesmí,“ poznamenává.

Desítky let věděli o existenci Königsmühle jen lidé z nejbližšího okolí. V posledních letech však místo objevili turisté, z velké části němečtí. A s tím jak roste počet návštěvníků, množí se i kritické hlasy na české straně.

Petr Mikšíček proto sezval všechny na veřejnou debatu, kde si měli připomínky vyříkat. Na debatu však přišli jen dva zájemci. A z kritiků ani jeden.

Zaniklá německá osada Königsmühle v Krušných horách | Foto: Vojtěch Berger

Český rozhlas se na argumenty proti oživení vesnice zeptal alespoň po telefonu.

„Myslím si, že zaprvé by měli nechat spát ty dějiny, že se to tam podepsalo na všech. Dokud tam o tom nikdo nevěděl, tak tam byl klid. Oni zničili absolutně genia loci toho místa,“ říká Lenka Fialová z Chomutova, která má kousek od Königsmühle rodinu.

Oživení staré vesnice podle ní není dobré pro přírodu a umělecké exponáty prý zase vypadají spíš jako nepořádek v krajině. Třeba rozsypaný kufr, který má symbolizovat živelný odchod sudetských Němců.

Petr Mikšíček to považuje za zástupné důvody. „Těm lidem vadí, že tam byla instalovaná díla, která připomínají odsun, dokonce němečtí umělci to tam instalují, a to je pro ně jako červený hadr na holi,“ podotýká.

Bývalá osada by v budoucnu neměla být nějakým pietním místem, kde si budou lidé připomínat odsun sudetských Němců, spíš by měla být obecně turistickým cílem a místem setkávání. Zda tomu tak bude, nebo ne, ukáží příští měsíce a roky.

Vojtěch Berger, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme