V roce 1989 bylo v Česku dětí skoro dvakrát víc než seniorů. Poměr se otáčí

Jak se za 25 let, které uplynuly od sametové revoluce, změnila struktura společnosti? Tým datových žurnalistů Českého rozhlasu přináší sérii článků s jednoduchými grafy, které ukazují hlavní obrysy porevolučních změn. Tento je zaměřený na věkovou strukturu Čechů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři (ilustrační foto)

Senioři (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zatímco v roce 1989 bylo téměř dvakrát víc dětí než starců, dnes se poměr otáčí. V roce 2006 se vyrovnal počet dětí (do 14 let) a počet starých lidí (nad 65 let); potkali se na čísle 1,48 milionu.

Zrychluje se i tempo stárnutí společnosti. V devadesátých letech ročně přibylo přibližně 10 tisíc starých lidí, loni to bylo přes 60 tisíc.

Trend stárnutí české společnosti kopíruje prodlužující se délku života. Zatímco v roce 1989 se měli muži dožít 68 let, dnes je to 75 let. U žen se délka života zvedla ze 75 na 81 roků. Dnes narozený chlapec tak může očekávat stejně dlouhý život jako dívka narozená během sametové revoluce.

Tragických úmrtí od revoluce ubývá. Fatálních autonehod dokonce o polovinu

Číst článek

Zároveň však není pravda, že by ubývalo dětí – zatímco do roku 2008 jejich podíl klesal, od té doby opatrně roste. Tady je trend trochu složitější a ostřeji odráží poměr silných a slabých populačních generací.

Oproti stárnutí má porodnost o něco napínavější vývoj. V devadesátých letech se radikálně snížila, ze 130 tisíc dětí ročně (1989) na 90 tisíc (1999). V novém tisíciletí začala opět růst, až na 120 tisíc dětí ročně (2008). Dnes dětí zase ubývá – loni se narodilo 106 751 Čechů.

Jan Boček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme