Jednotné přijímačky letos na Vysočině zavedou všechny státní střední školy

Žáci základních škol si letos poprvé vyzkoušejí nové přijímací zkoušky na střední školy. Zájemce o studium maturitních oborů čeká jednotný písemný test z matematiky a z českého jazyka. Pilotního ročníku se v kraji Vysočina zúčastní všechna státní a velká část soukromých zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní maturita (ilustrační foto)

Státní maturita (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Byly jiné přijímací zkoušky na gymnáziu v Třebíči a jiné byly na průmyslové škole v Pelhřimově. Takhle budou mít všechny krajské školy a část soukromých jednotné přijímací didaktické testy,“ říká radní kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová z ČSSD.

Účast v pilotním ročníku je dobrovolná. Od příštího roku už ovšem budou stejné přijímačky povinné na všech státních školách v celé republice. Nový systém se bude podobat státním maturitám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Všechny státní střední školy a asi polovina soukromých se na Vysočině zúčastní pilotního projektu jednotných přijímacích zkoušek

„Celé přijímací zkoušky administruje Cermat. Jedná se o didaktické testy z matematiky a českého jazyka. Budou to písemné testy, nebude to elektronická podoba,“ přibližuje Fialová.

Podle výsledků pak bude stanovena hranice, které musí žáci dosáhnout, aby je školy mohly přijmout ke studiu.

„Ministerstvo školství určí – ne tento rok, ale ty další roky – nějakou hranici úspěšnosti, a pokud žák tu hranici nezdolá, tak na maturitní obor nemůže být přijat,“ vysvětluje ředitel gymnázia ve Žďáru nad Sázavou Vlastimil Čepelák.

Na více než 500 školách

Pro pilotní ročník určí hranici přijetí ředitelé jednotlivých škol. Jednotné přijímačky absolvují také žáci, kteří se hlásí na víceletá gymnázia. Společnost Cermat vystaví ukázkové testy, podle kterých se uchazeči budou moci připravovat.

„Cermat slíbil, že do konce ledna odevzdá návrh testů přijímacího řízení z matematiky a českého jazyka a předpokládám, že někdy během února pozveme zájemce o studium na nějaký takový seminář, kde se žáci dozvědí strategii řešení přijímacích zkoušek,“ dodává Čepelák.

Obsah jednotlivých testů by měl odpovídat rámcovému vzdělávacímu programu, takže by se v něm nemělo objevit nic pro žáky neznámého. Na Vysočině se pilotního projektu zúčastní všechny státní školy a asi polovina soukromých. V celé České republice se jednotné testování uskuteční na více než 500 středních školách.

Martina Kovaříková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme