František Savov: Neskrývám se a neutíkám! Věřím ve spravedlnost a britské soudy

Podnikatele Františka Savova policie stíhá jako uprchlého a žádá o jeho vydání. On sám žije a podniká v Londýně, v Česku je stíhaný kvůli údajným stamilionovým daňovým podvodům. Co bude dělat s trestním stíháním?

„Věřím v základní spravedlnost a hlavně britským soudům, kam moji právníci podali spoustu podnětů a stížností proti mému stíhání v České republice,“ říká s tím, že před českými úřady se neskrývá ani neutíká. „Bojuji prostředky, které mi umožňuje občanství EU,“ dodává.

Čtěte také

Podle policie se dopustil daňového úniku ve výši tří miliard korun. „Částka by mi nestála za to, abych dělal něco nezákonného,“ vysvětluje. Peníze z daňového úniku měly údajně skončit ve společnosti Artesa, kterou podle policie skrytě ovládá. „S Artesou obchoduji a jsem jejím věřitelem, ale v tuto chvíli ji neovládám,“ říká.

A podobně je to i s firmou Legios. „Ovládám společnost, která Legios financuje, poskytl jsem tam provozní a investiční půjčku, to ale ještě neznamená, že společnost ovládáte,“ nastiňuje. A kterou společnost tedy ovládá? „Mám vlastní investiční fond, v Česku vlastním Mladou frontu, vlastnil jsem také pivovar Samson,“ podotýká.

O čem bude v Česku rozhodovat soud? Jak je to s majetkem bývalého SSM? A jak vlastně František Savov podniká? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , jk
Spustit audio