Primátorem Olomouce se stal sociální demokrat Antonín Staněk

Novým primátorem Olomouce byl dnes zvolen Antonín Staněk z ČSSD. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva pro něj ve veřejném hlasování zvedlo ruku 28 ze 44 přítomných zastupitelů. Staněk, který neměl protikandidáta, ve funkci nahradil dosavadního primátora Martina Majora z ODS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomouc - trendy destinace

Olomouc - trendy destinace | Foto: Aleš Spurný

„Věřím, že do budoucna se mi podaří vytvořit dělné zastupitelstvo, které bez ohledu na levicové či pravicové pohledy bude chtít pracovat ve prospěch města Olomouce,“ prohlásil po svém zvolení Staněk.

48letý Staněk se v komunální politice pohybuje od roku 2002, od roku 2010 je členem olomouckého městského zastupitelstva za ČSSD. Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, kde v současnosti vede katedru společenských věd a je proděkanem pro studijní záležitosti.

V Olomouci vytvořili koalici sociální demokraté s ODS, lidovci a TOP 09. Vítězné hnutí ANO zůstane v opozici. Ve 45členném zastupitelstvu má nová čtyřkoalice většinu 24 hlasů. Mezi zastupiteli je stejně jako v předchozích čtyřech letech devět žen.

Koalice chce především zlepšit hospodaření města, dobudovat protipovodňová opatření, zavést bezplatnou přepravu seniorů v městské dopravě, opravit zimní stadion či prodloužit tramvajovou trať na sídliště Nové Sady.

Zastupitelé dnes také schválili pět náměstků primátora, které koalice navrhla. Volené zástupce teď čeká jednání o bodu dodatečně prosazeném opozicí – o kampani pro místní referendum o zákazu hazardu.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Olomouc | Foto: Český rozhlas

ČTK, Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme