Španělská policie zabavila 369 kilo kokainu na lodi s českou vlajkou

Španělská policie při zátahu proti pašerákům drog u Kanárských ostrovů zabavila 369 kilogramů kokainu na palubě lodi plující pod českou vlajkou a zatkla čtyři Čechy. Uvedla to agentura EFE. Zadržení českých občanů dnes potvrdilo i ministerstvo zahraničí ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásilka kokainu odhalená celníky

Zásilka kokainu odhalená celníky | Foto: Celní správa ČR

Kromě policie se na pátečním zátahu na 16metrové jachtě na volném moři jižně od Kanárských ostrovů podílela pobřežní stráž, španělský berní úřad a námořnictvo.

Podle oficiálních informací nebyl při akci, která nesla název La Operación Dublín (Operace Dublin), nikdo zraněn. List La Opinión de Tenerife uvedl, že zadržená loď dnes dorazila do přístavu v Las Palmas na ostrově Gran Canaria.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zadržení čtveřice Čechů mluvil ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych

David Frous z tiskového odboru ministerstva zahraničí ČTK řekl, že španělské úřady informovaly českou diplomacii o zadržení čtveřice Čechů. "Je to šetření španělských orgánů. Pokud naši občané požádají naši konzulární službu o pomoc, tak samozřejmě v rámci našich možností s nimi budeme spolupracovat," uvedl Frous.

„Velmi pravděpodobně budou obviněni, pokud již nejsou, z porušení španělských drogových zákonů a bude probíhat trestní řízení ve Španělsku. Po pravomocném odsouzení může nastat situace, že by si požádali o výkon trestu odnětí svobody v domovské zemi, ale to předbíháme,“ doplnil pro Radiožurnál ředitel české Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Frekventovaná pašerácká trasa

Pašeráci drog námořní trasu vedoucí přes vody Kanárských ostrovů využívají často, jde o jednu z hlavních cest pro přepravu narkotik z Jižní Ameriky či z Afriky do Evropy.

„Vede z karibské oblasti do španělských přístavů, ať už na severu v Galicii nebo do přístavů u Středozemního moře, případně na Kanárské ostrovy jako v tomto případě,“ upřesnil Frydrych.

Zabavených skoro 400 kilogramů kokainu ale patří spíše k menším úlovkům. Například v roce 2006 policie u Kanárských ostrovů zadržela rybářskou loď s 2,5 tuny kokainu, o dva roky později na lodi plující pod venezuelskou vlajkou našla 3,6 tuny této drogy.

ČTK, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme