Berlínská zeď je minulostí. Po „betonových datlech“ téměř nezůstal kámen na kameni

V Německu se o víkendu slavilo. A to ve velkém. Před čtvrtstoletím padla zeď, která rozdělila spoustu věcí – mezilidské vztahy, rodiny, mezinárodní společenství a v neposlední řadě Berlín. U Braniborské brány se oslavovalo to, že tato 160kilometrová stavba už neexistuje. I když existují i tací, ve kterých to probouzí určitou lítost…

„Prosím vás, kde je vlastně ta zeď? Měla by tady někde být!“ Tak přesně tuhle otázku občas zaslechnu v centru Berlína.

Čtěte také

Zpravidla mi ji pokládá někdo, kdo v ruce drží průvodce Berlínem a na krku mu visí fotoaparát s velkým objektivem. Listuje průvodcem a do toho polohlasně mrmlá: „Někde tady přece ta zeď být musí…“

Rozumím jeho rozladění. Berlínská zeď je skutečně jednou z největších turistitických atrakcí tohoto města. Pravda, trochu morbidní, protože při pokusu o její zdolání a útěku na západ zemřelo nejméně 130 lidí. Ale právě tím lze vysvětlit to, co se turistovi jeví jako záhada – že zeď de facto z města zmizela.

Části berlínské zdi dodnes stojí a připomínají historii rozděleného Německa

Po pádu zdi nastoupili „betonoví datli“

Před 25 lety se do ní spontánně pustili lidé s majzlíky, kladivy, kladívky, tyčemi, zkrátka čímkoli, čím bylo možné udělat díru do betonu – dostali pak hezkou přezdívku: „betonový datel“, nebo spíš možná „datel na zdi“. Zkrátka chtěli, aby tahle nenáviděná stavba zmizela jednou provždy.

Berlínský starosta Klaus Wowereit dnes říká, že demolice zdi byla možná rychlejší než úvahy o tom, jak s ní vlastně naložit. Zeď a její oběti mají v ulici Bernaustrasse památník, velmi působivý památník – o něm ale můj turista určitě v průvodci už četl. Malé zbytky pomalované zdi jsou na periferii města a místy, kterými zeď obkroužila někdejší západní Berlín, vede stezka pro pěší a cyklisty.

Zeď tedy nezmizela zcela, uklidňuji turistu. „Podívejte se tady na zem,“ říkám mu. „Vidíte ty dlažební kostky, jak se dvou řadách táhnou po silnici a pak po chodníku? Tady byla ta zeď, kterou hledáte.“

00598097.jpeg

Zeď je minulostí. Zaplaťpánbůh

Uznávám, že 25 let po pádu zdi to chce trochu představivosti, protože okolí moc nepomáhá. Domy východně i západně od této čáry z dlažebních kostek vypadají velmi podobně, koneckonců většina jich vyrostla během porevolučního bujného stavebního období, které v Berlíně zdaleka neskončilo.

Nevím, jestli je turista spokojený. Ale pokud listoval průvodcem chronologicky, není to první zklamání, které v Berlíně zažil. Pravděpodobně už hledal bunkr Adolfa Hitlera. Ale ten – podobně jako Berlínská zeď – už neexistuje. A já dodávám: zaplaťpánbůh, že už neexistují.

Berlínská zeď
autor: Pavel Polák
Spustit audio