Posty ve vedení Prahy jsou rozdány, chybí už jen náměstek za Trojkoalici

Sociální demokraté doplnili poslední chybějící jméno v radě hlavního města Prahy, sport a volný čas bude mít na starosti Hana Nováková. Hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice už se také dohodly na podobě koaliční smlouvy. Podepsat ji chtějí do týdne. Podle právníků na to mají čas do 27. listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Koaliční dohoda mezi stranami, které budou vládnout Praze, je jakýmsi technickým doplňkem k programovému prohlášení. Říká totiž, jak bude koalice fungovat v praxi.

„Hlavní body koaliční smlouvy jsou, jakým způsobem budeme schvalovat, jakým způsobem budeme řešit případné spory a jak budeme postupovat při jednotlivých jednáních,“ vysvětlila budoucí primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO.

Program budoucí koalice, ve kterém je například dostavba metra D nebo zlevnění roční jízdenky na MHD, je už několik týdnů hotový.

V personální otázce ale ještě není úplně jasno. Trojkoalice totiž nemá dořešené obsazení postu náměstka primátorky.

Tím měl být budoucí radní pro územní plán Matěj Stropnický ze Strany zelených, což se nelíbilo Starostům a nezávislým. Trojkoalice, ve složení Zelení, KDU-ČSL a Starostové, chce nominaci vyřešit do čtvrtka.

Úkoly, jejichž realizace spěchá

Na ostatních postech už ale strany dohodly. „Je už rozhodnuto, která strana obsadí předsednictví a místopředsednictví kterého výboru. Je tam úplně logický prvek tak, aby to vždy bylo křížově proti radnímu. Takže až budeme dávat dohromady programové prohlášení, tak vlastně všechny tři strany budou mít odpovědnou osobu ve funkci radního, předsedy výboru a místopředsedy výboru, takže v tom mezi námi panuje naprostá shoda,“ přiblížil lídr Trojkoalice Petr Štěpánek.

Trojkoalice bude mít v radě hlavního města na starosti ještě kulturu a památkovou péči, které povede lidovec Jan Wolf. Jana Plamínková za Starosty a nezávislé pak dohlédne na životní prostředí. A právě mezi Stropnickým, Wolfem a Plamínkovou bude Trojkoalice hledat náměstka primátorky.

Mezi jednotlivými schůzkami vyjednávacích týmů řeší zastupitelské kluby pořadí těch nejdůležitějších úkolů, které novou pražskou radu čekají.

„Sestavení rozpočtu, vyřešení Opencard, zjištění stavu svozu odpadu, zajištění osvětlení města, kde je sice vysoutěžená firma na správu, ale tuším, že ještě není vysoutěžená elektřina. Jsou to věci, které minulá rada, i když na to měla čas, nedotáhla,“ nastínil radní pro dopravu a evropské fondy Petr Dolínek z ČSSD.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Praha | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme