PPF údajně plánuje rozdělení O2, o některou z divizí mají zájem Číňané

Finanční skupina PPF mění plány, které má s operátorem O2. Od doby, kdy ho získala, pracuje na efektivnějším řízení firmy. Její budoucnost z pohledu struktury ale není stále jasná. PPF chce prý „rozčtvrtit" operátora. Vyplývá to z plánu, který zveřejnil týdeník Euro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O2 Czech Republic a.s.

O2 Czech Republic a.s. | Foto: O2 Czech Republic a.s.

Nejmenovaný zdroj z vedení O2 listu řekl, že původní optimistická očekávání a plány se musejí přepracovávat na mnohem pesimističtější variantu.

Protahuje se diskuse o tom, jak bude firma v budoucnu vypadat, jakou bude mít přesnou strukturu, co se případně vyčlení a prodá.

Zatím nejreálnější variantou je podle týdeníku Euro rozdělení O2 na čtyři samostatné části. Jedna z nich by například měla mít společný byznys s konkurenčním T-Mobilem, pod který budou spadat antény k šíření signálu pro mobilní telefony.

Další část pak bude obhospodařovat infrastrukturu a třetí - nově postavená firma - by spravovala pevné linky.

Jednodušší rozvoj a vyšší tržní hodnota

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka dává rozdělení operátora smysl. „Jsou to kroky, které by měly vést k vyšší hodnotě O2 jako celku,“ říká.

„Je pravdou, že aktuálně má firma velký záběr činností. Rozdělení těchto firem obvykle odemyká skrytou hodnotu a součet tržních hodnot následně vyčleněných firem obvykle dává v součtu vyšší číslo, než byla hodnota původní firmy,“ vysvětluje analytik Tomáš Menčík.

Sama firma O2 by tím mohla třeba získat některého strategického partnera. Rozmělnění ale podle odborníků určitě přinese menší tlak od regulátora, a tím i menší náklady na provoz jednotlivých firem.

Telefónica O2 | Foto: Tomáš Adamec

Zájem má prý Huawei

O společnost O2 nebo některou z jejích částí může podle týdeníku Euro projevit zájem čínská společnost Huawei. Podle analytika Tomáše Menčíka to není žádné velké překvapení.

„Dává to smysl do té míry, že Huawei už s O2 spolupracuje. Poskytuje pro ně i ostatní operátory nějaké služby. To je firma, která má evidentní zájem o proniknutí na evropský trh a podnikání v České republice by jim v tom mělo pomoci.“

PPF nedávno zvýšila svůj podíl v O2, a to na víc než 83 procent. Podle některých analytiků získá 90 procent, a tím bude moct vytěsnit menšinové akcionáře.

To by znamenalo výrazné zjednodušení rozvoje firmy. Navíc by se společnost nemusela s nikým dělit o dividendu.

Hospodářský výsledek telekomunikační firmy Telefónica (2006 - 2014) | Foto: ČTK

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme