Kvůli nálezu bedny s ručními granáty nejezdí vlaky mezi Olomoucí a Šumperkem

Kvůli nálezu beden s ručními granáty u Troubelic stojí doprava na železniční trati z Olomouce do Šumperka. Cestující tam místo vlaků vozí autobusy. Výluka zřejmě potrvá několik hodin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Granáty ráže 105 milimetrů

Granáty ráže 105 milimetrů | Foto: Archeologický ústav AVČR

Drážní hasiči na místo přivezli bagr, který bude pomáhat s odhrabáváním munice. Připravují také osvětlovací balón, aby pyrotechnici viděli na práci.

Velitel zásahu Zdeněk Štěpánik potvrdil, že na místě našli asi deset granátů, pravděpodobně z 2. světové války, v rozpadlých dřevěných bednách.

Místo nálezu je za vesnicí asi sto metrů od nejbližších domů. Zhruba v této vzdálenosti je také kolem dokola obehnané páskou, za kterou smějí jen hasiči a pyrotechnici.

Tři rodiny se musely evakuovat

Kvůli nálezu se muselo evakuovat několik rodin. Jde o obyvatele tří domů, které stojí nejblíže. Všechny tři rodiny mají zázemí u příbuzných přímo ve vesnici nebo okolí, opatření má platit prý jen pár hodin.

Evakuace však lidi docela vystrašila, protože nikdy nic podobného nezažili. Pro jistotu proto odvážejí i svá auta a berou s sebou i domácí zvířata.

České dráhy předpokládají, že provoz na trati mezi Olomoucí a Šumperkem obnoví kolem osmé hodiny večer, vše ale záleží na práci pyrotechniků. Někteří zmiňovali, že se dnes možná práci dokončit nepodaří, zatím jde však o spekulace.

Monika Pustovková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme