Španělská vláda nehodlá na katalánské hlasování o nezávislosti reagovat

Kabinet premiéra Mariana Rajoye neplánuje reagovat na to, že se v referendu 81 procent hlasujících vyslovilo pro nezávislost na Madridu. Hlasování zorganizovala občanská sdružení, protože katalánským úřadům to ústavní soud zakázal. K urnám přišla necelá polovina voličů, kteří se do hlasování mohli zapojit. Plebiscitu se zúčastnili i mladí lidé od 16 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský premiér Mariano Rajoy

Španělský premiér Mariano Rajoy | Zdroj: Reuters

Katalánský předseda regionální vlády Artur Mas označil účast více než dvou milionů obyvatel provincie za jasný úspěch.

Chce také jednat s Madridem o uspořádání skutečného referenda. Španělská vláda Mariana Rajoye to ale odmítá.

Generální tajemnice vládnoucí Lidové strany Maria Dolores de Cospedal považuje hlasování za nelegální a podle toho se prý k němu vláda postaví.

Hlavní prokuratura už vyšetřuje, jestli organizací hlasování neporušili občanské iniciativy nebo místní správa v Katalánsku zákon.

Šéf opozičních socialistů Pedro Sanchez vyzval premiéra Rajoye, aby hledal prostor k politickému jednání s Katalánci. O španělském i katalánském premiérovi také prohlásil, že jsou to dva politici, kteří se odmítají vzájemně chápat. Řešení situace vidí socialisté ve změně španělské ústavy.

Úplné výsledky budou známy 25. listopadu

Neoficiální referendum o nezávislosti Katalánska na Španělsku zorganizovaly občanské iniciativy. Španělský ústavní soud jeho pořádání katalánské vládě zakázal.

Katalánci odpovídali na otázky: „Chcete, aby se Katalánsko stalo státem? A pokud ano, chcete, aby to byl stát nezávislý?“

Tarragona, hlasovací lístky | Foto: Pavel Novák

Dvakrát „ano“ zaškrtlo podle předběžných výsledků 81 procent hlasujících. Pro setrvání v rámci Španělska se pak vyslovilo necelých 15 procent voličů.

Ze zhruba 5,5 milionu lidí, kteří mohli hlasovat, jich podle posledních čísel přišlo dva miliony a 236 tisíc.

Úplné výsledky hlasování by měly být známé až 25. listopadu. Do té doby mohou ještě v určitých místech hlasovat lidé, kteří z nějakého důvodu nemohli přijít.

Pro Španělsko by Katalánsko bylo velkou ztrátou. Jako bohatá provincie přispívá do státního rozpočtu. Jejích 7,5 milionu obyvatel vytvoří 20 procent španělského HDP díky turistice a námořní dopravě.

Katalánsko | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme