Olomoucká průmyslovka chystá nový maturitní obor zpracování plastů

Plasty jsou všude kolem nás. Specialisty na jejich zpracování ale firmy vyvažují zlatem. V Olomouci proto už chystají jako jediní v Česku nový maturitní obor. Tamní Střední průmyslová škola strojnická ho chce nabídnout od září. Podniky v regionu jásají, pracovní trh totiž absolventy spolkne beze zbytku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak Fráňa hledal ztracenou popelnici na plasty

Jak Fráňa hledal ztracenou popelnici na plasty | Foto: stock exchange

„Ve zpracování plastů zatím obory nejsou. Zatím se učí jen o oceli a o plastech ne,“ říká trochu zklamaně student průmyslovky Tomáš Hampl. O novém oboru už slyšel, ve třetím ročníku se ho ale nová nabídka netýká.

Zpracovatelé plastů přitom nejsou lidé od třídících odpadních linek, ale špičkoví odborníci. Vládci nad polymery totiž vědí, jak kvalitní součástky do aut, televizí, počítačů nebo třeba i obyčejných ledniček vyrobit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém maturitním oboru zpracován plastů na Střední průmyslové škole strojnické v Olomouci mluví její ředitelka Martina Zahnášová

Jen část výuky bude v lavicích, slibuje ředitelka školy Martina Zahnášová. Jako doma by měli být studenti spíš na praxi u firem, které mají drahé technologie a které si už sami vytipují svoje budoucí zaměstnance.

„Je daleko lepší, když mi třicet studentů půjde do pěti firem a ta firma si potom velice ráda naše absolventy vezme a zaučí si je,“ říká Zahnášová.

Kvůli novému oboru se budou učit i sami kantoři. „Máme tady učitele, kteří prošli vysokou školou zaměřenou na materiálové inženýrství, takže vědí, jak se tyto lehké materiály zpracovávají a konstruují,“ popisuje ředitelka.

„Už jsme zpracovávali konstruování forem z plastů. Dá se říct, že už něco máme připraveného. Ale na tuto speciální technologii bude opravdu posila externistů z firem,“ podotýká.

Slibnému oboru chybí ke startu jen maličkost – razítko ministerstva školství. V září pak do lavic zasedne prvních třicet budoucích zpracovatelů plastů. Ve světlou budoucnost oboru věří i předseda krajské hospodářské komory Bořivoj Minář. Po absolventech bude podle něj hlad i v ostatních regionech.

„Lidé už začínají být mobilní, hlavně mladí, a zpracovatelů plastů je tady mnoho. A jsou v oblasti kolem Kolína, Mladé Boleslavi, na Plzeňsku,“ vypočítává Minář. Také ředitelka Martina Zahnášová je přesvědčená, že se po „jejích“ absolventech jen zapráší.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme