Fajnberg pro ČRo: Zeman by měl sundat šaškovský převlek ve frašce napsané Putinovými lidmi

Prezident Miloš Zeman zostudil sám sebe i celou Českou republiku. Myslí si to Viktor Fajnberg, jeden z přímých účastníků demonstrace proti okupaci Československa tzv. osmi statečných na Rudém náměstí z 25. srpna 1968. Zeman disidenta nařknul z toho, že trpí obsesí, když prý srovnává Sovětský svaz se současným Ruskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Fajnberg

Viktor Fajnberg | Foto: Ústav pro studium totalitních režimů

„Pan Fajnberg trpí jistou obsesí. Ta obsese je vyjádřena tím, že explicitně ztotožňuje Rusko Vladimira Putina se Sovětským svazem Leonida Brežněva. Já si nemyslím, že neexistují důvody ke kritickým výtkám vůči Putinovu režimu, ale dávat mezi tyto dva režimy rovnítko je jemně řečeno hloupost, chcete-li obsese,“ řekl minulou neděli Miloš Zeman v Hovorech z Lán.

Viktor Fajnberg se dnes proti Zemanovým výrokům ohradil: „Já neztotožňuji totalitní režim Brežněvovy epochy s autoritářským postsovětským putinovským Ruskem. Pouze zdůrazňuji jejich vzájemnou osudovou a dědičnou podobnost. Krutost, zákeřnost, pokrytectví. ‚Vášnivá‘ agresivita a touha ovládat cizí země,“ upřesnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporech s prezidentem Milošem Zemanem mluvil s disidentem Viktorem Fajnbergem redaktor Pavel Vondra

Pane Fajnbergu, co přesně Vám na výrocích prezidenta Zemana vadí?

Až příliš se to podobá názorům, respektive metodám – protože je jasné, že oni žádné názory nikdy neměli a mít ani nemohli – sovětských psychiatrů pracujících pro KGB. Je až zarážející, nakolik se to shoduje.

A z toho, že jedním dechem s udělením vysokého státního vyznamenání Nataše Gorbaněvské se takovým způsobem vysloví na mou adresu, přičemž dobře ví, že nucený pobyt v psychiatrické léčebně absolvovala ze stejných důvodů i ona sama, můžeme logicky odvodit, že si to samé myslí i o ní. A to je velmi smutné.

Zeman mi stanovil stejnou 'diagnózu' jako KGB v roce 1968, ohradil se Viktor Fajnberg

Číst článek

Vladimir Putin opakovaně tvrdí, že v Rusku nejsou žádní političtí vězni. A Miloš Zeman se s ním evidentně shodne například v hodnocení Michaila Chodorkovského jako tuneláře a zloděje a členek skupiny Pussy Riot jako chuligánek s pornografickou agendou. Co o tom soudíte vy?

Musím říct, že si těch mladých žen velmi vážím, zejména pak těch dvou, které skončily ve vězení. Některé jejich postoje a celkový životní styl mi jsou sice cizí, ale to je v tomto případě zcela nepodstatné, protože za mříže je poslali za něco úplně jiného.

Navíc kdyby byly ochotny učinit ve svém postoji k režimu kompromis, mohly zřejmě zůstat na svobodě nebo se domoci brzkého propuštění. Ony to ale všechno vydržely, a to proto, aby mohly později vydat svědectví o podmínkách v současných trestaneckých koloniích.

Přičemž se ukázalo, že některé jsou v lecčems horší než dříve. A ty dívky se po svém propuštění rozhodly bojovat za zlepšení podmínek v těchto vězeňských lágrech, a za to si je třeba jich vážit, protože dnes je v Rusku bohužel málo takových lidí.

Reakce Viktora Fajnberga na výroky Miloše Zemana - „Dopis přátelům“

Číst článek

Dotkla se vás nějak osobně slova prezidenta Zemana? A jaká by podle vás mohla být motivace jeho výroků?

Říká se, že prezident Zeman má vážné zdravotní problémy. Já mu nepřeju nic špatného a je mi ho jako člověka líto. Mrzí mě, že klesl tak hluboko, že zostudil nejen sám sebe, ale i celou Českou republiku, která si jej zvolila za prezidenta.

Já mám vaši zemi opravdu rád, stejně jako ji měla ráda Nataša, už od časů naší demonstrace na Rudém náměstí. A pokud jde o vašeho prezidenta, opravdu mu přeji jen to dobré a z celého srdce bych si přál, aby už konečně sundal ten šaškovský převlek, ve kterém hraje tu frašku napsanou Putinovými lidmi. To mě osobně bolí nejvíc.

mka, Pavel Vondra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme