Íránský duchovní vůdce zveřejnil na Twitteru návrh na zničení Izraele

Devět bodů má návod na zničení Izraele, který íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zveřejnil na Twiteru. Cestou k tomu by mělo být referendum, které navrhuje uspořádat mezi občany původní Palestiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teheránský bazar

Teheránský bazar | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Chameneí navrhuje zorganizovat referendum s účastí „původních obyvatel Palestiny, mezi nimiž budou muslimové, křesťané i židé“ bez ohledu na to, kde nyní žijí. Týkalo by se to tedy i palestinských uprchlíků v diaspoře.

Určitou souvislost mezi Chámeneího návrhem a současným jednáním amerického ministra zahraničí Johna Kerryho v Íránu o jaderném programu spatřuje Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu ajatolláh Alí Chameneího mluvil Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha

„Je zjevné, že je to poselství navenek. Osobně si myslím, že se usiluje o určitý průlom ve věci íránského jaderného programu, kdy obě strany budou muset přistoupit na nějaký kompromis.“

„A tak trochu podezírám vedení íránského režimu, že tímto rádoby drsným vzkazem týkajícím se, neřekl bych zničení, ale zrušení Izraele, se možná chce vyvarovat kritiky radikálů, že příliš ustupuje,“ poznamenal Tureček.

Jak připomněl, jaderná dohoda má být uzavřena zhruba za 2 týdny. Nápad, že by se otázka Izraele a Palestiny měla vyřešit referendem, není úplně nový.

„Nové je, že se objevil na Twitteru,“ poznamenal Tureček s tím, že tak byli osloveni jiné skupiny lidí a současně se tak dostal do světových médií.

Chameneí považuje referendum za demokratickou cestu, takže počítá s podporou „vlád, národů i odbojových organizací". Je si vědom toho, že než se výsledek referenda podaří prosadit, bude se Izrael bránit všemi prostředky.

„Jedinou cestou, jak vzdorovat tomuto režimu páchajícímu nemyslitelné a nepředstavitelné zločiny, je odhodlaná ozbrojená konfrontace,“ soudí.

Vladimír Kroc, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme