ČR si připomene Den válečných veteránů, program připravilo i Armádní muzeum

Dnešek je Dnem válečných veteránů. Svět si jejich památku připomíná vždy jedenáctého listopadu. Právě v ten den začalo v roce 1918 platit příměří mezi Spojenci a Německem, které ukončilo první světovou válku. Od listopadu 2001 je tento významný den připomínán i v Česku. Památku válečných veteránů uctí mimo jiné vzpomínková bohoslužba. Připraven je i speciální program v Armádním muzeu Žižkov, jako soutěže, ukázky zbraní a techniky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Den válečných veteránů v Armádním muzeu Žižkov, 11.11. 2013

Den válečných veteránů v Armádním muzeu Žižkov, 11.11. 2013 | Foto: Andrej Halada

Dopoledne se u příležitosti Dne válečných veteránů uskuteční na Čestném dvoře Národního památníku v Praze na Vítkově slavnostní a pietní akt. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO poté vyznamená šestnáct válečných veteránů.

„V rámci slavnostního ceremoniálu budou položeny věnce k uctění památky válečných obětí a během následného setkání ve Slavnostní síni Národního památníku udělí ministr obrany 16 válečným veteránům vysoká resortní vyznamenání. Pět válečných veteránů bude povýšeno do vyšších vojenských hodností,“ upřesňuje mluvčí resortu obrany Jana Zechmeistrová.

Česko uctí veterány také vzpomínkovou bohoslužbou. Ceremonii povede kardinál Dominik Duka, bohoslužby se zúčastní také vedení armády a ministerstva obrany. Jeho zástupci si už dopoledne připomenou i památku více než stovky důstojníků-absolventů Vysoké školy válečné, které popravili mezi roky 1939 až 1945 nacisté.

„V rámci bohoslužby bude posvěcen kámen z bojiště 1. světové války, který pochází z míst, kde byl v Itálii do bojů zasazen 11. pochodový prapor pražského 28. pěšího pluku. Cesta tohoto kamene pak povede dál na Slovensko, kde se stane základním kamenem pomníku českých vojáků v obci Stebnícka Huta v okrese Bardějov,“ dodává Zechmeistrová.

Žádný z přímých účastníků bojů první světové války už nežije. V ČR ale přesto žije několik tisíc veteránů z jiných vojenských konfliktů. „Novodobých válečných veteránů, kteří jsou členy našeho Sdružení válečných veteránů ČR, je registrováno 1500. Celkově počítáme, že v misích sloužilo 12 až 15 tisíc lidí. Přesně to samozřejmě spočítáno není,“ odhaduje místopředseda Sdružení válečných veteránů Ladislav Sornas.

Bohatý program v Armádním muzeu

Den válečných veteránů připomene i Armádní muzeum v Praze, které na dnešek připravilo speciální program. Symbolicky od 11 hodin dopoledne tam bude pro děti připravená soutěž v kresbě, před budovou pak zájemci uvidí vojenskou techniku české armády.

„K vidění budou automobily jako Land Rover Cowboy nebo vozidlo Hummer. Přistavena bude rovněž vojenská kuchyně, která bude vařit pravý vojenský čaj a jiné dobroty,“ prozrazuje ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek.

„Zároveň bude představena historická bojová technika z řad americké armády z období druhé světové války, jako například automobil M3 Half-Track nebo vozidlo greyhound,“ popisuje některé ukázky techniky.

Připraven je i bohatý program, například dětská střelnice či různé soutěže. Přímo v muzeu si návštěvníci můžou vzít do ruky i zbraně z devatenáctého a dvacátého století.

Památku válečných veteránů uctí před Armádním muzeem také slavnostní odhalení náhrobního kamene jednoho z bojujících vojínů, Dominika Náplavy z kanadského 107. ženijního praporu.

„Je rodák z moravských Žádovic a tento náhrobní kámen byl dopraven do České republiky před měsícem. Je to vlastně taková naše připomínka i stoletému výročí zahájení první světové války,“ dodává ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek.

Některé evropské země konec války vůbec neslaví

Německo podepsalo příměří už po 5. hodině ráno. V platnost mělo vstoupit až v symbolický čas 11 hodin a 11 minut. K překvapení německých vojáků, kteří samozřejmě už věděli o kapitulaci, spojenečtí velitelé útočili opravdu až do poslední minuty.

První světová válka měla ukončit všechny války. Kvůli Britskému impériu se jí účastnily země z celého světa. A pro většinu z nich je datum 11. 11. opravdu důležitým symbolem. Asi nejvíce právě pro Spojené království a další země Commonwealthu, kde je toto datum nerozlučně spjaté s vlčími máky. Ty jsou s válkou spojené už od napoleonských časů.

Širokou popularitu jim zajistil až báseň Na flanderských polích, kterou složil kanadský podplukovník John McCrae po pohřbu svého spolubojovníka v květnu 1915. A už v roce 1918 na konci války si je někteří připínali. V těchto dnech je jimi pokryto okolí londýnského Toweru a nosí je třeba moderátoři televizí od Londýna až Nový Zéland.

Konec války si 11. listopadu ani zdaleka nepřipomínají všechny evropské země. Kupříkladu Nizozemsko, Dánsko a Norsko zůstaly neutrální. Navíc 1. světová válka končila v různých zemích různě. Na východní frontě už v roce 1917. A vlastně její úplný konec je až 6. srpna 1924 podpisem mírové smlouvy s Tureckem. Například Itálie slaví už 4. listopadu, tedy podpis příměří s Rakouskem-Uherskem.

Chápání tohoto výročí se ve světě různí. Pro Evropu je to především den vzpomínání na padlé. Ale třeba ve Spojených státech v tento oslavují všechny veterány, včetně těch živých.

bre, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme